Onderhoud & klussen

Tip Plakletters verwijderen

22:56

Plakletters van de boot halen is een lastig en secuur karwei. Meestal zitten ze er al jaren op, is de lijm verouderd en is er vuil bij gekomen. Het gevolg is dat ze muurvast zitten. Als u de letters verwijdert, moet u voorzichtig zijn om de verf of laklaag eronder niet te beschadigen. Anders is het onvermijdelijk dat u de romp moet plamuren en opnieuw moet verven. 

Met een scherp stanleymesje of een scherpe beitel kunt u heel voorzichtig proberen om een begin te maken bij een puntje van een letter. Houd het mesje of de beitel zo vlak mogelijk tegen de romp. Dan loopt u de minste kans dat u in de verf hakt. Als u houvast hebt, kunt u proberen de rest van de letter er in een keer af te trekken. Soms is dat niet mogelijk en moet u de letters centimeter voor centimeter met het mes lospeuteren.

Meestal halen zeilers de letters weg als ze de romp opnieuw gaan verven. Na de verfbeurt ziet u niet meer waar de oude plakletters gezeten hebben. Als u de romp echter niet verft, maar er bijvoorbeeld alleen maar een andere naam op wilt plakken, blijft u nog een tijd zien waar de oude letters gezeten hebben. Op den duur vervaagt dit wel door de zon, maar u kunt proberen de romp goed te polijsten of in de was te zetten om de schaduw van de verdwenen letters zo vaag mogelijk te maken. Hierna kunt u de nieuwe letters erop plakken.

Omdopen

Volgens het bijgeloof mag u een boot geen nieuwe naam geven. Als u het toch wilt, is het beter een aantal rituelen uit te voeren, om de kans op een behouden vaart groter te maken. Allereerst moet u toestemming aan uw jacht vragen en dan pas de oude naam verwijderen. Vervolgens laat u hem naamloos uit het water takelen, maakt hem schoon en geeft u de boot zijn nieuwe naam. Daarna gaat u over tot het dopen van het schip. Volgens de traditie kan alleen een vrouw dat doen. Er moet een offer gebracht worden, tegenwoordig is dat een fles champagne die tegen de boeg moet worden stukgeslagen, maar vroeger werden levende wezens geofferd. Met de officiële woorden ‘ik doop u … en wens u een behouden vaart’ is het jacht opnieuw gedoopt. Sommigen menen dat de boot met water van het eerste tij moet worden omgedoopt. Dat wil zeggen met het eerste wassende water van de dag. Het valt te proberen.

Last modified: 9 april 2021
Sluiten