Onderhoud & klussen

Tip Letters verwijderen (2)

22:56

De tip om letters te verwijderen in Zeilen nummer 3 heeft veel reacties opgeleverd. Het nadeel van het gebruik van een beitel of stanleymes is dat de verflaag of gelcoat gemakkelijk beschadigingen oploopt, zo meldden lezers ons terecht. Daarom raadden we in het artikel ook aan om voorzichtig te werk te gaan.

Meerdere lezers kwamen met de tip om een haarföhn te gebruiken om de lijmlaag week te maken, waarna de letter beter verwijderd kan worden. Een goede tip, maar ook hier geldt dat voorzichtig gewerkt moet worden. Gevaar is dat de verflaag eronder te warm wordt en blaasjes begint te vormen. Blijf daarom niet te lang op één plek verwarmen. Gebruik geen verfföhn, want deze wordt veel warmer dan een haarföhn en kan meer schade aanrichten. Ook voor het gebruik van een mesje of beitel kregen we alternatieven. Frans Duurland gebruikte een dun plamuurmes, waarvan hij de hoeken had afgerond. Chris van Cleef gebruikte zijn vingernagel.

Hebt u van een karamelborstel gehoord? Die tip kregen wij vorig jaar van een spuiter. Deze gele, ronde, rubberen schijf zet je op de boormachine. Door de ronddraaiende beweging en de warmte die bij de wrijving vrijkomt, konden wij hele grote stickers goed van de romp verwijderen. De stickers zaten zo vast, dat niets anders hielp. De borstel ruikt inderdaad naar karamel als hij warm wordt. Vandaar de naam.

Nieuwe letters

Mocht de romp toch kleine krasjes hebben opgelopen, dan geeft Frans Duurland de volgende tip: ‘Het kleurverschil in de gelcoat kun je wegpoetsen met een (machine)-polijstmiddel. Als dat niet lukt of als het mes toch schade heeft veroorzaakt, kun je ook eerst even schuren met fijn waterproof schuurpapier (p1200 of p1800). Dat is sowieso een prima tip bij (ondiepe) krassen in de gelcoat’.

H. van de IJssel heeft nog een tip om nieuwe letters op te plakken: ‘Maak de plaats op de romp eerst nat met water, iets vermengd met een afwasmiddel en druk daar de letters op. Zelfs iets verschuiven is dan nog mogelijk. Neem daarna een raamwissertje en wrijf dat strak over de tekst heen. Het water perst er dan onderuit. Het resultaat is een mooie, gladde tekst zonder blaasjes, die jarenlang blijft zitten’.

Last modified: 9 april 2021
Sluiten