Onderhoud & klussen

Tank vol of leeg: de cijfers

Zeilen-lezer Jeroen Kleen startte een poll en dit zijn de resultaten.

16:55

Laat je je tank vol of leeg in de winter? Naar aanleiding dit artikel over de brandstoftank hield Zeilen-lezer Jeroen Kleen een enquête. Dit zijn de resultaten.

De poll werd ingevuld door 53 mensen uit 15 verschillende provincies. Hoewel geografisch mooi verdeeld, zijn de resultaten door het lage aantal deelnemers niet geheel representatief. Toch kunnen we wel al eens kijken wat er is ingevuld.

Wie vulde de poll in?

Precies de helft van het aantal mensen die de poll invulde vaart met een kajuitzeilboot met een binnenboordmotor. De poll werd ook ingevuld door 26,9 motorbootbezitters. 88,7 procent van de invullers vaart met een op diesel aangedreven binnenboordmotor. 9,4 procent heeft een buitenboordmotor. De overgrote meerderheid van de tanks zijn gemaakt van (roestvrij) staal. 24,5 procent geeft aan te varen met een ingebouwde PVC-tank.

Vol of leeg?

De dieseltank vol de winter in laten gaan heeft bij de meeste invullers van de poll de voorkeur. Opvallend is dat het aantal tanks met additieven (35,8 procent) bijna gelijk is aan het aantal zonder additieven (32,1). 13,2 procent kiest voor een bijna lege tank. Slechts 5,7 procent maakt de tank volledig leeg. Vier mensen laten de tank vollopen met winterdiesel of een hoogwaardigere kwaliteit diesel. Zes andere bootbezitters kiezen voor GTL. 73,6 procent zegt normale diesel te tanken, waarvan iets minder dan de helft aangeeft een pomp met een hoge omloopsnelheid op te zoeken.

Artikel Zeilen

Heeft het artikel van Zeilen de bootbezitters op andere ideeën gebracht? 13,4 procent geeft aan van wel: één persoon voegt nu additieven toe, terwijl de anderen kiezen voor een lege tank. Een meerderheid van 61,5 procent zegt niet op andere ideeën te zijn gebracht. 25 procent weet het nog niet.

Een volle tank met additieven

We vragen Jeroen wat hij zelf vindt van de resultaten. “Ik vind het verrassend dat er zoveel mensen zijn die de tank vol laten zonder toevoeging. Zelf vaar ik met een platbodem (de Vollenhovense bol Swajurka) die ik ‘s winters vul met diesel uit een pomp met een hoge omloopsnelheid. Ik voeg ook additieven toe. Tot nu toe is mijn tank altijd schoon gebleven. De tank helemaal leeg maken zou ik nooit doen vanwege condens.”

Waarom heeft hij deze poll aangemaakt? “Ik was benieuwd wat andere mensen doen met de tank. Vroeger kon je zonder problemen je tank vol laten in de winter, nu is dat door de nieuwe samenstellingen van de brandstof toch anders. Ik zie wel eens mensen een tweedehands boot kopen en er meteen mee op vakantie vertrekken. Onderweg merken ze dat de verouderde brandstof het hele systeem heeft aangetast. Ik denk wel dat de meeste mensen hun boot goed verzorgen en er zelf goed over nadenken. Het zou interessant zijn om te zien wat die mensen de komende jaren zullen doen. Misschien ziet deze poll er dan helemaal anders uit.”

De volledige uitslagen van de poll zijn hier te bekijken.

Lees ook het artikel Tank vol of leeg in de winter?

Wat doe jij met je dieseltank in de winter? Laat het ons weten in de comments hieronder!

Omslagfoto (c) Mobieletankcleaning.nl

Tags: Last modified: 25 november 2021
Sluiten