Onderhoud & klussen

Schuren en krabben

22:52

Voor het aanbrengen van antifouling is het nog wat vroeg. Maar een droge, zonnige winterdag is ideaal om het onderwaterschip te inspecteren en voor te bereiden op een nieuwe laag anti-aangroeiverf. Deze maand de voorbereidingen, volgende maand gaan we in op het aanbrengen van de antifouling.

Antifouling is een zachte verfsoort. Na vijf of zes seizoenen kan de verf broos worden en loslaten. Begint de antifouling te bladderen, dan zal het verven van het onderwaterschip dit jaar wat meer tijd kosten. De oude laag moet er dan vanaf. Het verwijderen van de oude antifoulinglagen kan met een krabber of met een chemische verfverwijderaar. Natuurlijk kan de romp ook worden gezandstraald door een professioneel bedrijf.

Als de oude laag er nog goed uitziet, dan kunt u volstaan met overschilderen. Zorg ervoor dat u dezelfde soort

verf gebruikt en niet bijvoorbeeld een zelfslijpende antifouling overschildert met een harde variant. Een goede voorbereiding is dan het halve werk. U voorkomt ermee dat u de klus over moet doen, mocht het eindresultaat onverhoopt tegenvallen. Aan weerszijden van deze pagina leest u hoe u zwakke plekken herkent en het onderwaterschip klaarmaakt voor een verfbeurt.

Kiel

Als de kiel er zo uit ziet als op deze foto, is het tijd om alle verf te verwijderen en net zo lang te schuren tot er weer glanzend metaal te zien is. Breng vervolgens eerst een primer aan en zet de kiel daarna in de antifouling.

Primer

Zowel bij harde als bij zachte antifouling moeten alle kale plekken eerst in de primer worden gezet voordat er een nieuwe antifouling laag op komt. Mocht het niet duidelijk zijn wat voor antifouling er al op het onderwaterschip zit, gebruik dan een zogeheten ‘tie-coat primer’, zoals Hempadur van Hempel of Primocon van international. Die functioneert als een barrière tussen de oude en de nieuwe laag. Als de verf overeenkomt met de bestaande laag, kan er gewoon over de oude antifouling heen worden geschilderd. Als de oude laag nog goed is, hoeft die niet te worden verwijderd.

Last modified: 6 mei 2021
Sluiten