Onderhoud & klussen

Plankje vervangen

22:55

Het multiplex plankje aan de preekstoel is duidelijk aan vervanging toe. Doordat het niet goed onderhouden is, is het gaan delamineren. Het kan breken als iemand er met zijn volle gewicht op staat. Het oude plankje is gemaakt van multiplex. Prima voor buiten, als het maar goed onderhouden wordt: in de epoxy, lak of verf zetten dus.

Inwatering

De kopse kanten van het hout zijn gevoelig voor inwatering. Jaarlijks meelakken of eerst impregneren met epoxy en daarna lakken, beschermt het hout. Eventueel kunt u een mahonie- of teakhouten randje op de kopse kanten zetten. Dat vermindert de kans op inwatering en het staat mooi.

Alleen epoxy als bescherming is niet genoeg. Epoxy heeft geen uv-filter en verkleurt door de zon. Traditionele jachtlakken zijn voldoende beschermend van zichzelf, maar vragen iets meer onderhoud. Ziet u een blaasje ontstaan, krab het dan verder open en zet de plek weer goed in de lak.

Kopieerfrees

Het oude plankje is de beste mal voor het nieuwe. Gaat dat niet, maak dan een mal van karton of een dun multiplex plaatje. Het voordeel van een plaatje is dat dat met een bovenfrees met daarin een kopieerfrees meteen over te nemen is.

Houd er bij het bevestigen van het plankje rekening mee dat de gaten door en door geboord worden. Deze gaten zijn eveneens gevoelig voor inwatering. Met een pijpenrager of een klein kwastje impregneert u de gaten goed met epoxy of lak. Daarna werkt u de rest van het plankje af.

Als de lak er na twee jaar nog ongeschonden uitziet, betekent het niet dat er niet gelakt hoeft te worden. Lak verarmt door het zonlicht. Elk jaar of elke twee jaar opnieuw lakken hoort erbij, ook al ziet het er nog goed uit.

Last modified: 22 april 2021
Sluiten