Onderhoud & klussen

Nu in Zeilen: Twee Lasers ombouwen tot één

09:00

Een must voor iedereen die rondzeilt in een polyester boot: enige basiskennis over het repareren van polyester, zodat je kleine schades zelf kunt oplossen. Nico Karper en Jasper Themans houden wel van een uitdaging en pakken het groter aan: van twee kapotte Lasers maken ze één (bijna) spiksplinternieuwe.

Benieuwd wat jezelf aan je polyester boot kunt repareren? Polyester ziet eruit als één geheel en twijfel of de boel na reparatie weer even sterk
is, lijkt logisch. Maar als je bedenkt dat romp en dek feitelijk bestaan uit heel veel glasdraden en een paar potten hars, neemt de schroom al snel af.
Als je klein begint, kun je stap voor stap ervaring opdoen en kun je met vertrouwen aan de wat grotere klussen beginnen. Mijn eerste proefstuk was het maken van een polyester bakje, waarbij ik een plastic diepvriesdoos als mal gebruikte. Al snel volgden allerhande reparaties aan zeilboten en de bouw van een kleine catamaran.

Klik op de afbeelding om deze groter te bekijken. © Angelique en Nico Karper

Grofvuil

Buurman Nico pakt het meteen grootser aan. Al lange tijd staat er een kapotte Laser op zijn oprit. Hij kocht het bootje voor bijna niets, maar het heeft dan ook – optimistisch gezegd – wel wat liefde en aandacht nodig. Onder andere omdat de mastvoet los zit; een bekende kwaal bij het ongestaagde mastje van een Laser. De vorige eigenaar heeft dit probleem creatief opgelost met een pvc-regenpijp door het dek. Geen goed idee: de boel lekt en beweegt gevaarlijk heen en weer. Lange tijd dacht ik dat Nico het bootje naar het grofvuil wilde brengen, maar er steeds niet aan toekwam.
Tot er opeens twee Lasers op de oprit staan. Laser nummer twee blijkt nog meer mishandeld te zijn. De zelflozer is dichtgemaakt met zo’n VacuVin-wijn- afsluiter, het kuipje is volgeregend en de boot zelf heeft zich over de trailer heen gevouwen. Tja, zo wordt een zelflozer al snel een zelf-loser.

Zeilen 04/2021

Ben je benieuwd naar de rest van het verhaal? Hoe realiseert het tweetal van twee Lasers één exemplaar? Wat houdt het transplantatie-idee in? Wat zijn kernmerken van epoxy? Uit welke stappen bestaat de live-operatie? Wat moet je weten over impregneren, lijmen en lamineren? En wat bedoelen de heren met ‘goed kijken met de vingers?’ Je leest het allemaal in Zeilen 04/2021! Koop het nummer hier online in de webshop of lees (het artikel in) Zeilen hier digitaal. En wil je vanaf nu elke maand dit soort verhalen lezen? Word dan hier abonnee.

Omslagfoto: © SEREGA_ISTOCK
Tekst: Jasper Themans

 

Tags: Last modified: 13 april 2021
Sluiten