Onderhoud & klussen

Laat je lijnen niet vallen, voorkom slijtage

15:50

Bij het winterklaar maken van je boot hoort ook het controleren van je lijnen. Misschien moet je wel iets vervangen. Waar let je op als het gaat om het onderhouden van je touwwerk? We hebben wat aandachtspunten op een rijtje gezet.

Zo toepassing, zo lijn

Voorkomen van overmatige slijtage begint eigenlijk al bij het aanschaffen van lijnen. Juiste lijn voor de juiste toepassing? Dan gaat de lijn langer mee. Bij het uitkiezen spelen gebruiksdoel, boot- en zeilafmetingen een rol. Fabrikanten geven op hun website vaak advies over welke lijnen je nodig hebt. Kijk bijvoorbeeld op de website van Lancelin.

Let bij het aanschaffen van lijnen ook op de afmetingen van je blokken en stoppers. Een schijf in een blok moet minstens zes keer de diameter van je lijn bedragen om de lijn soepel om het bochtje te kunnen leiden. Ook stoppers zijn voor een goede werking afhankelijk van de juiste lijndiameter. Op de website van de fabrikant – of op de cam in de stopper staat met welke diktes de stopper goed overweg kan. Voor blokken en oogjes is ‘te groot’ vrijwel nooit een probleem. Te klein laat je lijn slijten waar je bij staat.

Goed onderhoud is het halve werk

Bij het aanbrengen of vervangen van lijnen zijn er een aantal punten waar je aandacht aan moet besteden. Kijk bijvoorbeeld hoe je lijn loopt en of deze genoeg bewegingsvrijheid heeft. Als de lijn onderweg obstakels tegenkomt en hier tegenaan schuurt, kan dat nadelige gevolgen hebben. Niet alleen voor de levensduur van je lijn (of het obstakel), maar ook voor de prestaties tijdens het zeilen. Geleid je de lijn via een blok of oog? Let erop dat de lijn geen scherpe hoeken maakt, dat levert snel veel weerstand op. Is het blok dat je gebruikt nog in productie, dan kun je de meest geschikte hoeken vaak terugvinden op de website van de fabrikant.

Knopen, steken en splitsen verminderen de breeksterkte

De breeksterkte van een lijn is niet alleen van belang bij het aanschaffen. Ook tijdens het gebruik moet je daar rekening mee houden, want de breeksterkte neemt af door knopen, steken en splitsen. Een knoop kan de breeksterkte halveren, een paalsteek reduceert de breeksterkte met 35 procent en een deugdelijke splits kost ongeveer 5 tot 10 procent van de breeksterkte.

Controleer regelmatig

Door regelmatig je touwwerk te controleren, voorkom je een heleboel vervelende situaties. Controleer of de aandachtspunten van bovenstaande alinea nog steeds het geval zijn.

Je touwwerk wordt veel blootgesteld aan UV-straling. Dat is niet altijd te vermijden en hoort bij natuurlijke slijtage. Lijnen die je tussendoor opbergt, zijn dan ook het meest gebaat bij donkere plekken waar de straling niet bij komt.

Tot slot, maak je lijnen schoon. Zout en zand zijn geen goede vrienden van je touwwerk. Ook als je weinig vaart op zout moet je regelmatig spoelen met schoon, zoet water. Lees hier meer over het wassen van je lijnen.

Meer tips

Voor nog specifieker advies over het onderhouden van en het voorkomen van slijtage van je lijnen, kun je het beste kijken bij fabrikanten. Kijk bijvoorbeeld bij Marlow, Gleistein, of Lancelin. Daar vind je ook tabellen en tips voor het kiezen van de juiste breeksterkte en diameter van een lijn.

Bekijk hieronder een filmpje van fabrikant Marlow, met tips voor een algemene lijninspectie.

Tags: Last modified: 14 oktober 2021
Sluiten