Nieuws, Onderhoud & klussen

Het vaarseizoen begint: zij zijn er klaar voor!

Vier zeilers vertellen over hun kluslijst en vaarplannen

16:16

Het vaarseizoen barst bijna los! Er is weer reuring op de havens en steeds meer boten en zeilers gaan te water. Tijd om te kijken hoe boten en bemanningsleden de winter doorgekomen zijn en welke vaartochten er in het verschiet liggen. Zijn we al klaar voor het vaarseizoen? Zeilen trok erop uit en vroeg het vier zeilers.

klaar voor vaarseizoen

Karin met Anima

Achter de Oranjesluizen, verstopt tussen de Nieuwendammerdijk en het Vliegenbos in Amsterdam-Noord zijn zeilers druk aan het klussen op een goed verborgen werfje. We spreken Karin, schipper van Anima, wat volgens haar buurvrouw “het mooiste bootje van de werf!” is.

Inderdaad een erg mooie boot! Hoe zijn jullie de winter doorgekomen?

Anima heeft de hele winter hier op de kant gestaan. Over twee weken huurt de werf een kraan en gaan we allemaal tegelijk weer te water. Dan ga ik weer in Durgerdam liggen, waar ik al tien jaar lig. Eerst met een kleiner Waarschip, nu met deze van 8,70 meter. Ze lag al paar jaar een beetje verwaarloosd in het water toen ik haar drie jaar geleden kocht van de eerste eigenaar. Die had hem al bijna vijftig jaar! Ze heette eerst Animo, maar dat vond ik niet mooi. Daarom heb ik er Anima van gemaakt, wat ziel betekent. Als eerbetoon aan de vorige eigenaar die er met hart en ziel voor gezorgd heeft en ook omdat het gewoon voelt als een schip met een ziel. Zullen we even boven gaan zitten?”

Graag! Heb je nog een lange kluslijst?

“Afgelopen jaren heb ik haar helemaal opgeknapt. Al het houtwerk kaalgehaald en opnieuw gelakt enzo. Volgend weekend wil ik de rode romp nog lakken. Gelukkig wordt het als het goed is ideaal weer daarvoor; niet te warm, niet te koud en weinig wind. Ook ben ik bezig met alle elektra opnieuw doen. Alles stamt nog uit de jaren 70, dus het is wel aan vervanging toe. Zonder enige ervaring ermee is dat best lastig, maar ik heb een dik boek over elektra aan boord gekocht en stap voor stap lukt het me aardig.”

klaar voor vaarseizoenA
Karin labelt alle kabeltje van de elektra aan boord.

En wat zijn je vaarplannen voor dit seizoen?

“Deze zomer wil ik naar Londen zeilen- daarom wil ik ook de elektra goed op orde hebben. Ik ga met een groepje Waarschepen die kant op en zeil solo. Niet per se omdat ik dat liever doe, maar omdat er niet altijd iemand mee kan en ik dan toch wil kunnen zeilen. Verder heb ik geen grootse plannen, maar zodra het goed weer is, ben ik weg, het water op! Ooit zou ik nog wel naar de Azoren willen, of de Bretagne. Maar ik heb geen haast; mijn scheepje gaat zo denk ik nog wel vijftig jaar mee, als je er maar goed voor zorgt.”

Wim met Westgat

klaar voor vaarseizoenA

De volgende stop is de haven van ZV Het Y in Durgerdam, in het meest zuidwestelijke hoekje van het Markermeer achter de Y-toren. Daar loopt Wim heen en weer over de steiger tussen zijn boot en het clubschip. Speciaal voor de foto hijst hij zijn Y-wimpel uit de winterstand weer het want in.

Hoe zijn jullie de winter doorgekomen?

“Goed! Gewoon hier in de haven, af en toe zeilend. Ik doe ’s winters altijd lekker wat kleine klusjes. Deze winter heb ik achterop zonnepanelen geïnstalleerd. Vorig jaar merkte ik namelijk dat die wel nodig zijn om op langere tochten op de stuurautomaat te kunnen blijven varen. Of ik had een windstuurinrichting moeten nemen, maar dat vind ik een beetje lelijk op zo’n klassiek schip. Ook de zonnepanelen heb ik zo geïnstalleerd dat ze een zoveel mogelijk wegvallen in lijn met de opbouw. Ik heb het systeem helemaal zelf in elkaar gelast, van materialen die ze op mijn werk weg zouden gooien.”

“Ook heb ik een nieuw kruidenrekje in de kombuis gemaakt en een sterke beugel voor mijn JBL-box.” Wim wijst naar de voorste hut, waar een grote muziekbox van bijna een halve meter hoog pontificaal voor het bed staat. “Vorige week heb ik een proefvaartje ermee gemaakt, wacht, ik laat het zien.” Wim verbindt zijn telefoon snel met het plasmascherm dat in de kajuit hangt. In beeld komt het kruidenrekje onder flinke helling. “Was naar Hoorn, met vlagen tot 48 knopen op mijn windmeter! En moet je zien, acht knopen op dat kleine puntje genua. Heerlijk!”

klaar voor vaarseizoenA
Wims zelfgemaakte montagesysteem van de zonnepanelen.

Wat zijn je vaarplannen voor dit seizoen?

“Ik wil richting Noord-Spanje, maar zonder haast. Ik heb deze zomer voor het eerst twee maanden vrij in plaats van maar één maand en we kijken wel hoe ver we komen. Daarnaast doe ik altijd fanatiek mee aan de dinsdagavondwedstrijden. Ik twijfel nog of ik dit jaar even het water uit ga of niet. Vorig jaar heb ik ook al op de kant gestaan voor het onderwaterschip, dus ik kan het nog een jaartje uitstellen en het wat vaker met de bezem doen.”

Huub en Maarten met Baldr

klaar voor vaarseizoenA
Koffiepauze op Baldr.

Naast Westgat valt me een mooi aluminium schip op. In de kuip zitten twee mannen aan een kopje koffie in de zon, tussen allerlei lijnen, stukken zeereling en ander materiaal. Een kluspauze, zo te zien.

Wat een mooie boot! Zijn jullie vaste liggers hier?

“Dankjewel! Ja, dit is onze winterplek en ’s zomers liggen we aan de steiger daar achter. We gaan haar ergens deze week omvaren. Het is een hele bijzondere boot, een Ovni Sonate, er zijn er maar een paar gebouwd. Er ligt er hier in de haven nog eentje, heel toevallig. We wilden vandaag gaan optuigen, maar daarvoor waait het helaas te hard.”

Staat er nog meer op de kluslijst?

“Toen we de boot kochten, hebben we al het aluminium helemaal zelf kaal gehaald. Ook de doorlopen naar de kuip, deze hier, hebben we er zelf in gemaakt om het schip gemakkelijk met z’n tweeën te kunnen varen. Binnen zijn we nu bezig met het plafond vervangen, dat is nog een flinke klus. We doen wat we kunnen zodra we tijd hebben.”

Wat zijn de vaarplannen voor dit seizoen?

“Wil je trouwens thee, ofzo? En kom gerust binnen kijken, hoor! Vorig jaar zijn we er mee naar Denemarken geweest, voor dit jaar hebben we nog geen vaste plannen. Wel hebben we deze boot gekozen omdat je met het ophaalbare midzwaard ook het Wad op kan, en ermee kan droogvallen. Over een paar jaar, als ik met pensioen ben, willen we er wel langere tijd mee weg gaan. Waarheen weten we nog niet.”

Bob met Windroos

klaar voor vaarseizoenA

Verenigingsvoorzitter Bob laat zich ook graag interviewen en fotograferen op zijn “zeilende zomerhuis”.

Hoe zijn jullie de winter doorgekomen?

“We lagen de hele winter hier, morgen varen we naar onze zomerligplaats op Marken, ook een haven van ZV Het Y. Daar konden we eerder een plekje krijgen dan hier. We zijn nu tien jaar lid van Het Y, sinds we op een dag toevallig hier langskwamen. Ik ging kijken of er wat te drinken was in het clubschip en kwam in een koffiekransje terecht. Iedereen was heel geïnteresseerd en dacht meteen mee over onze plannen, dat was ons nog nooit eerder overkomen in een haven. Toen dachten we: hier willen we lid worden!”

Heb je nog een lange kluslijst?

“Ik had een lijst met twintig punten gemaakt, die heb ik in maart één voor één allemaal afgewerkt. Maar ik ben dan ook een enorme pietje-precies; ik heb bijvoorbeeld ook alle slangen gecheckt en de complete veiligheidsuitrusting nagelopen. Ik wil geen losschietende slang halverwege het seizoen en dat dan je hele boot ineens onder water staat.”

Wat zijn je vaarplannen voor dit seizoen?

“Vanuit Marken gaan we vaak een weekendje naar de Markerwadden, dat is heerlijk. Of we gaan in een dag naar Stavoren, of als we langer de tijd hebben naar de Waddeneilanden. We willen dit jaar graag naar Schiermonnikoog; we zijn nog nooit op het Oostelijk Wad geweest. Daar kan je echter maximaal 1,30 meter diep voor zijn en wij steken 1,25. Dus dat moeten we nog even goed uit gaan zoeken!”

Tekst en foto’s: Marit Verbeek

Tags: Last modified: 4 april 2023
Sluiten