Onderhoud & klussen

Goed beschermd

22:55

Als uw boot de winter in het water doorbrengt, moet u hem goed beschermen tegen weer en wind. Dat betekent goed vastleggen, het liefst met wat extra lijnen. Zorg ervoor dat er geen vallen of lijnen kunnen losraken. Het is verstandig de rolfok eraf te halen, nu u niet of nauwelijks zeilt. Het komt al te vaak voor dat een rolfok tijdens een storm losraakt. ’s Winters is er weinig toezicht in de haven, maar ook kunt u van de havenmeester niet verwachten dat hij uw boot continu in de gaten houdt.

Als u uw jacht beschermt met een dekzeil zorg er dan voor dat deze goed vastzit. Een extra lijntje kan geen kwaad. Denk ook goed na voordat u een tent aanschaft. Wat wil u beschermen? Een goede tent biedt bescherming aan kwetsbare delen aan boord, zoals het houtwerk, de kajuitingang en beslag. Een slechte tent biedt niet alleen weinig bescherming, hij kan ook nog eens schade toebrengen door vuilophoping op kwetsbare plaatsen of door schavielen van lijnen of tentdoek. U bent daarmee dan veel verder van huis.

Tijdens een flinke storm met regenbuien in hartje winter en een paar weken later toen er sneeuw op de dekken lag, liepen we een rondje over de steiger en zagen het volgende:

goed beschermd 1 liggend

Leg voldoende stootwillen tussen het schip en de wal, zeker als u met de heersende windrichting aan lager wal ligt.

goed beschermd 2

Als de wind een vinger onder dit dekzeil krijgt, waait het er zo af. Het dekzeil is verzwaard met zandzakken, maar het is de vraag of dit voldoende is in een winterstorm.

goed beschermd 3

Dit dekzeil is stevig vastgemaakt met veel lijnen. De wind kan er geen vat op krijgen. Het is wel de vraag wat het precies beschermt.

goed beschermd 4

Het is helemaal mooi als de boot geheel is afgedekt met een op maat gemaakt en goed sluitend dekzeil.

goed beschermd 5

Bij dit geheel sluitend dekzeil is ook nog eens nagedacht over de bescherming van de verstaging en lijnen. Er kan eveneens geen water of sneeuw naar binnen sijpelen.

goed beschermd 6

Een rolfok is een echte windvanger. Als de wind er vat op krijgt, kan hij spontaan uitrollen. Bovendien wordt het voorzeil er niet mooier op als het de hele winter opgerold blijft en aan weer en wind wordt blootgesteld.

goed beschermd 7 reserve

Zorg dat alle lijnen en vallen goed vastgemaakt zijn. Deze losse lijn kan ergens in vastraken of kapot schavielen.

goed beschermd 8

Leg ’s winters een extra lijntje naar de wal. Deze jachten leggen heel verstandig niet alle lijnen naar de balk op de steiger, bang dat deze afbreekt in een flinke storm. In de winter kan het niet zoveel kwaad dat de lijnen over de steiger lopen.

Last modified: 22 april 2021
Sluiten