Onderhoud & klussen

Net 20 en een 40-voeter onder je kont

Twee piepjonge zeilfanaten realiseren hun droomboot

11:11

Op een terreintje naast het spoor naar Roozendaal, tussen de vergeten caravans, gebeurt iets bijzonders. Twee piepjonge zeilfanaten realiseren er hun droomboot – een project waar ze al hun energie en geld in stoppen. Wat drijft ze?

Het is een winderige, maar zonnige lentedag als we het terrein van de caravanstalling op lopen. De trein raast elk kwartier langs en een paar omgevallen takken van de voorjaars- stormen versperren de weg. Onder een klapperend dekzeil gaat de deksalon van een imposant casco schuil. Hier werken Roelie Gruben (21) en Matthijs de Jong (23) aan hun toekomstig huis, dat tevens als vertrekkersboot zal dienen.

Het zeilen is bij Matthijs en Roelie met de paplepel ingegoten. Ze ontmoetten elkaar vijf jaar geleden via de Splash Klasse Orga- nisatie Nederland. Roelie zeilde fanatiek in haar eigen Splash en Matthijs werd haar coach. Roelie: “Ik was de hele tijd bezig met zeilen. Mijn eindexamens begonnen de dag na het NK. Zit je biologie te stampen tussen de wedstrijden door.” De Splash werd verkocht omdat er zoveel tijd in het wedstrijdzeilen ging zitten, maar de liefde voor elkaar en het zeilen bleef.

Tijdens een zeilreis met de Gib’Sea van de vader van Matthijs werden ze enthousiast over het zeilen in een kajuitjacht. “We dachten: dit willen wij ook.” Dat hoefden ze geen twee keer te zeggen: pa had nog een casco van een Van de Stadt Norman staan dat stond weg te roesten. Als ze het zouden afbouwen, mochten ze de boot gratis hebben. Zo begon de reis zo’n twee jaar geleden.

Niet mis, een 40 voet Van de Stadt.

Matthijs: “Klopt. Dat dacht mijn vader ook, 18 jaar geleden. Hij wilde graag zo’n boot, en de enige manier waarop hij dat kon betalen, was door hem zelf af te bouwen. Hij kocht het casco van degene die de romp in elkaar had gelast, maar daarna niet verder kwam.
Maar 10 jaar later stond het casco er nog, en kon hij een vaarklare Gib’Sea kopen. Intussen kreeg hij van boer Jan, eigenaar van de stalling, wel ieder jaar een rekening. Zo werden wij de derde eigenaren die aan de boot gaan werken.”

En toen zijn jullie gaan klussen?

Roelie: “Het eerste jaar hebben we vooral heel veel gesloopt. Het was echt een bouw- val, en in het begin leek het nog erger te worden. We hebben héél veel geschuurd en geslepen om de roest te stoppen. Het is heel veel werk. Maar we schrikken er niet van.
Het mooie is: we hebben de tijd en de mogelijkheid om dit te doen. Nog niet zo veel verantwoordelijkheden en geen hypotheek.”

Matthijs: “Pas sinds afgelopen december begint het ergens op te lijken. Als het warm is, kunnen we schilderen: zo kreeg het onderwaterschip eerder nieuwe verf en boven de waterlijn schilderden we haar blauw. We zijn ongeveer halverwege met de isolatie en het intimmeren van de wandjes. Soms weten we even niet hoe we verder moeten, maar dan stellen we het gewoon uit; er zijn altijd honderd andere dingen die we ook kunnen doen. In de tussentijd zoeken we uit hoe het moet.”

Zeilen 06/2022

Ben je benieuwd naar de rest van het verhaal? Hoe gaat het interieur eruitzien? Hoe bekostigen jullie dat allemaal? Hoe lang zijn ze nog bezig? Wat voor tuig komt erop? En hoe kun je de twee verder volgen? Je leest het allemaal in Zeilen 06/2022. Koop het nummer hier online in de webshop of lees (het artikel in) Zeilen hier digitaal. De editie is ook tot en met woensdag 22 juni verkrijgbaar in de winkel. En wil je vanaf nu elke maand dit soort verhalen lezen? Word dan hier abonnee.

Omslagfoto en foto: Eric van den Bandt
Tekst: Joris Westerveld

Tags: Last modified: 8 juni 2022
Sluiten