Onderhoud & klussen

Dekventilator repareren

Kleine bootklussen

11:11

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kleine moeite, groot plezier. Veel klussen aan boord zijn niet ingewikkeld, als je maar de juiste materialen, gereedschappen of aanpak hebt. Deze maand: het repareren van een paddenstoelventilator.

Dit artikel is eerder gepubliceerd in Zeilen 12/2019
Tekst: Olav Cox

Op veel jachten zie je op het dek een of meerdere rvs paddenstoelventilatorten. Het voordeel van dit soort ventilatoren is dat je ze open en dicht kunt draaien, zodat in onstuimige omstandigheden het water buiten blijft. Er is alleen een nadeel: wanneer de ventilator weinig open of dicht wordt gedraaid, zorgt corrosie of vervuiling ervoor dat het mechanisme steeds stroever draait. Hierdoor kan de centrale bout los gaan zitten. Deze bout draait dan mee met de paddenstoel, waardoor die niet meer omhoog of omlaag kan, en dus niet meer open of dicht gaat. Tijd dus om de ventilator uit elkaar te halen en te smeren. Maar hoe zet je die centrale bout vast wanneer je er vrijwel geen grip op kunt krijgen?

Rvs paddenstoelventilator. Door de paddenstoel links- of rechtsom te draaien, schroef je de ventilatieopening open of dicht.

Aan boord van Urgje zit de centrale bout duidelijk niet meer vast in de basis van de ventilator.

De paddenstoel is uit de centrale bout geschroefd. Hier zie je goed dat de centrale bout niet meer vast zit; de moer aan de onderzijde zit los.

De centrale bout zit met een ring en moer vast in de behuizing. De doorboorde bout heeft een inwendige schroefdraad waar de paddenstoel in wordt gedraaid.

Maar hoe kun je die centrale bout nou stevig vastzetten met de moer aan de onderzijde, wanneer je amper grip hebt op de bout aan de bovenkant?

De oplossing is eenvoudig: met een hulpbout die past in de inwendige schroefdraad van de centrale bout én een bijpassende hulpmoer. Vraag even iemand te helpen.

Draai de hulpmoer een stukje op de hulpbout. Draai vervolgens de hulpbout tot op de hulpmoer in de centrale bout. Houd met de hulpmoer de centrale bout op zijn plek, terwijl je helper de ring en moer aan de onderzijde van de centrale bout stevig vastzet.

Zit de centrale bout na het aandraaien van de moer goed vast, dan kun je de hulpbout verwijderen: pak de bout goed vast terwijl je de hulpmoer een slagje losdraait. Nu kun je de hulpbout eenvoudig uit de centrale bout van de luchthapper draaien.

Nog even een likje zeewaterbestendig vet op de schroefdraad van de paddenstoel en de ventilator is weer gebruiksklaar.

Omslagfoto en foto’s: © Olav cox
Tekst: Olav cox

Tags: Last modified: 24 december 2023
Sluiten