Onderhoud & klussen

Ankerketting markeren

16:26

Voor ons geen volle havens of drukke steigers. Liever laten we onze CQR vallen op een mooie ankerplek.

De hoeveelheid ketting die we uitbrengen heeft te maken met de diepte op de ankerplaats. Een gebruikelijke norm is driemaal de waterdiepte. Genoeg bij goede omstandigheden, maar bij harde wind of slechte ankergrond steken we graag wat lengte bij. Een kettinglengte die zes keer de diepte meet (een ëscopeí van 1:6), bijvoorbeeld.

Om er zeker van te zijn dat er genoeg ketting uit ligt, is het belangrijk te weten hoeveel meter er overboord gaat. Markeren is het geheim. Breng met vaste tussenlengtes een markering op de ketting aan. Bij vijf meter één merkje, bij tien twee, enzovoort. Bij vijfentwintig meter een afwijkend merkteken, daarna beginnen we weer bij één.

Sommige zeilers gebruiken kabelbinders. Snel en gemakkelijk, maar niet erg duurzaam. De tie-wraps slijten en dat is onhandig en milieu-onvriendelijk. Wij kiezen liever voor tweecomponenten autolak. Eerst een goede primer voor gegalvaniseerd staal, dan een laag knalgele verf. Elke vijfentwintig meter brengen we een rode markering aan. Deze methode is iets meer werk, maar gaat jaren mee. De kabelbinders op de foto gebruiken we als hulpmiddel bij het uitmeten en worden verwijderd voordat de ketting terug gaat aan boord.

Last modified: 6 mei 2021
Sluiten