Onderhoud & klussen

3 tips voor touw

Tips vanuit de kuip

17:17

Joshua van Eijndhoven zeilt samen met zijn vriendin de wereld rond met hun Rival 34 Hope. Diverse zaken die hij aan boord gebruikt, komen ongetwijfeld ook bij jou aan boord van pas.
Touwen, of beter gezegd lijnen, zijn aan boord onmisbaar. Zelfs met alle moderne vezels zijn reservetouwtjes altijd handig, vooral als je moet improviseren. 3 Tips.

Zelf een noodmastoog maken

Deze zomer op de Stille Oceaan raakte de rail waar het spinnakerboomoog op zat beschadigd. Omdat we nog een paar duizend mijl voor de wind moesten, zochten we naar een oplossing. En die vonden we.
Met een 6 meter lange lijn van 10 millimeter kun je zelf een stevig oog aan het rondhout maken door een lijn strak om de mast te slaan en een aantal halve steken te maken. Als je zoveel halve steken hebt gelegd en er niets meer kan schuiven, leg je een paalsteek. Voilà: je hebt een noodmastoog.
Om de mast te beschermen tegen de wrijving van de spinnakerboom, knoop je de overgebleven lijn verder onder de paalsteek.  Als je niet genoeg lijn hebt, kun je ook een theedoek gebruiken.

Zachte sluiting zonder rek…

Sinds ons vertrek vervingen wij aan boord steeds meer rvs sluitingen door zachte sluitingen. We keken dit af in Antigua aan boord van de superjachten waar we werkten. Voor onze genua (met leuvers) bijvoorbeeld, gebruiken we een Dyneema soft shackle. Het slijtvaste en stugge Dyneema rekt nauwelijks, net als bij een rvs sluiting. Groot voordeel is echter dat de soft shackle de spanner – of andere materialen – niet beschadigt bij wrijving.

…of mét rek

Een zachte sluiting met rek kan ook nuttig zijn. Bijvoorbeeld om de giek voor ongewenst ‘dansen’ te behoeden. We gebruiken hiervoor een zachte sluiting die aanzienlijk rekt onder het motto ‘beter buigen dan barsten’. We maken deze sluiting zelf met een 6 millimeter polyester lijntje. Die binden we met een paalsteek aan de giek, vervolgens door het oog aan dek en weer terug naar de neerhouder. Dat ongeveer vier keer en dan afbinden. De lengte tussen giek en dek is dan circa 25 centimeter. Het voordeel van deze sluiting is dat hij relatief veel rekt. Daarmee voorkomen we schade als de wind plots wegvalt en de giek besluiteloos rond wil slaan.

Tekst: Josua van Eijndhoven

Tags: Last modified: 17 juli 2023
Sluiten