Navigatie

Staat jouw gps nog goed na 6 april?

16:53

(c) Riemer Witteveen

Na 6 april loopt het telsysteem van veel gps-apparaten vol, wat tot problemen kan leiden. Zeilers die net een nieuw systeem hebben aangeschaft hoeven zich geen zorgen te maken, maar zeilers die al langer met een ouder gps-systeem of handheld rondvaren moeten goed opletten. Dit geld ook voor oudere navigatiesystemen in de auto.

Millenniumbug voor gps

Mark Slats aan de navigatietafel. Ook hij moest het zonder gps doen.
(c) Klaas Wiersma

Gps-systemen werken met een gps-tijd. Die tijd wordt berekend in weken. Het signaal dat het weeknummer aangeeft, kan niet verder tellen dan 1023 weken. Na die laatste week springt de teller van gps-apparatuur daarom weer op 0 en staan ze weer op de datum van week 1. Net als veel computersystemen die niet verder konden tellen dan tot 1999 en op 1 januari 2000 weer op 0 sprongen, de zogenaamde millenniumbug.

(c) Vaughan Weather/CC BY-SA 3.0

Dik 19 jaar terug in de tijd

De gps-tijd begon op 6 januari 1980. 1024 weken later, op 22 augustus 1999, werd die tijd gereset en gingen we naar het tweede ‘gps-tijdperk’. Veel systemen begonnen toen weer in 1980. Nu loopt dus het tweede ‘gps-tijdperk’ bijna ten einde. Het zou dus kunnen zijn dat je gps straks op 22 augustus 1999 komt te staan en dat kan gevolgen hebben voor de weergegeven positie.

Oud versus nieuw

Moderne navigatiemiddelen zijn een fijn hulpmiddel, maar ook niet altijd te vertrouwen.

Moderne gps-ontvangers hebben geen last van deze ‘gps-omwenteling’. Bij moderne apparatuur is de software gebouwd op het telprobleem of maken gebruik van een ander systeem, dat langer door kan tellen. Hierdoor hebben zij geen last van deze omwenteling.

Wat te doen?

Het probleem is in een deel van de gevallen met een software-update op te lossen. Ben je niet zeker van het functioneren van jouw gps-ontvanger? Kijk dan op de website van de fabrikant voor de meest recente informatie over de omwenteling of neem in geval van twijfel contact op met de fabrikant.

 

 

Tags: , , , Last modified: 16 maart 2021
Sluiten