Aan boord

Mast eraf

09:47

Als u de boot op de wal zet, hebt u de keuze of u de mast erop laat of eraf haalt. In beide gevallen moet u de mast goed prepareren. Draai de verstaging tijdens de winter niet los, met de bedoeling om de spanning ervan af te halen. Het is een fabeltje dat dat goed zou zijn. als de verstaging te los staat, kan de mast te veel vibreren en zorgt u voor een enorme belasting op het materiaal. Bovendien kan de boot gaan wandelen op de bok. Laat de boot het liefst met de boeg naar het westen/zuid- westen stallen, zodat de mast bij storm het minst te lijden heeft.

Mast erafAls u de mast eraf haalt, kunt u zoveel mogelijk onderdelen eraf halen of beschermen. Zo worden ze zo min mogelijk aan de elementen blootge- steld. Zorg er echter voor dat u de onderdelen niet opsluit. als u bij- voorbeeld het toplicht helemaal in- pakt in plastic, zoals op de foto, is er geen ventilatie mogelijk. Daarmee doet u het tegenovergestelde van beschermen. U sluit het aanwezige vocht op, waardoor u de kans loopt dat de aanhechtingen en bedrading gaan oxideren.Zorg voor ventilatie, dus verpak het toplicht losjes in plas- tic en zorg voor een ventilatiegat on- derin. Hierdoor kan het nog aanwezi- ge vocht ook goed weglopen.

Als de mast buiten in de mastenstalling ligt, prop dan een oude krant of lap in de onderkant van de mast. Zo voorkomt u dat vogels deze plaats in het voorjaar uitermate geschikt vinden om een nestje te bouwen. U moet dan erg lang wachten voordat u weer kunt zeilen.

Tags: , , Last modified: 18 maart 2021
Sluiten