Aan boord

Makkelijk inrollen

10:00

Fokrollers zijn een gemak voor de zeiler. Ze worden echter een bezoeking als de reeflijn niet goed om de roller oprolt en zichzelf afklemt of het mechanisme zwaar ronddraait. Om ervoor te zorgen dat de roller optimaal rolt, kunnen we een aantal voorzorgsmaatregelen nemen. Maak de onderdelen van tijd tot tijd schoon, zorg voor een goede trekhoek van de reeflijn en kijk of de lijn nergens schavielt of klemt tijdens het uitrollen van het zeil. Ook hangt er veel af van de montage van de fokroller.

makkelijk inrollenVolgens Vester Knibbe van Tuned Rigs & Ropes zal de eigenaar van deze boot nooit zijn voorzeil makkelijk kunnen inrollen. “De roller op deze foto een meter te hoog gemonteerd. Daarnaast is het oogje in de drum niet standaard en zit het op de verkeerde hoogte gelast. De mooiste oplossing is de lijn niet door dit oog te geleiden, maar door een geleideblok op kleine afstand van de trommel. Dit blok moet exact op 90 graden ten opzichte van het voorstag worden gemonteerd. Verder is het van belang de reeflijn onder spanning te houden tijdens het uitrollen van het zeil. Hierdoor kan deze zich niet te los oprollen en kunnen de parten zichzelf niet vasttrekken. Dit laatste is vaak de oorzaak van de ellende.”

Om het voorzeil wat makkelijker in te rollen, kunnen we het beste voor de wind gaan zeilen en met weinig druk in het zeil de fok of genua inrollen.

Tags: , Last modified: 18 maart 2021
Sluiten