Hoofdcategorie aan boord

Tips om verkoeling aan boord te creëren

17:00

We hebben inmiddels alweer een aantal warme dagen achter de rug. Dat is natuurlijk lekker maar de hitte aan boord, zowel binnen als buiten, is niet altijd even aangenaam. Wij hebben een aantal tips gevonden om verkoeling aan boord te creëren. Doe er je voordeel mee tijdens de hete dagen!

1. Hijs de zeilen
Het grootzeil of de fok gedeeltelijk hijsen (als het nagenoeg windstil is), kan voor een aangename en grote schaduwplek aan boord zorgen.

2. Laken over de giek
Een andere manier om verkoeling in de kuip te creëren, is door een laken over de giek te spannen. Maak de punten van het laken vast aan de reling, zo heb je een  stevig tentje over de kuip heen.

3. Ventilatiezeil of windvanger
Een ventilatiezeil of windvanger werkt het beste als je voor anker ligt, want dan ligt de boeg altijd in de wind. Je hebt ook windvangers die alle windstreken opvangen.

4. Parasol op de lierhendel
Wat ook kan is de lierhendel op de lier plaatsen en daarop de onderste helft van de steel van de parasol te zetten. Er zijn ook speciale parasolhouders die je op een lier kunt plaatsen. Je kunt er trouwens niet alleen een parasol in plaats, maar ook bijvoorbeeld een antenne of vishendel.

5. Vochtige handdoek + luchtstroom
Door een natte handdoek voor de kajuitingang of het dakluik te hangen, wordt het binnen koeler. Door de luchtroom die langs de natte handdoek gaat, blijft de lucht namelijk vochtiger en koeler. En natuurlijk de gordijnen dichthouden.

6. Je voeten in de puts doen
Is het echt bloedheet? Koel dan je eigen lichaam door je voeten in een puts te doen. Wat ook kan, is je sokken nat te maken met koud water (en deze dan met slapen aan te doen). Wat ook kan, is rijst in een sok doen en deze in de vriezer leggen. De rijstkorrels zorgen voor tientallen minuten verkoeling. Leg de sok in je nek of op je enkels, polsen of onder je knieën.

7. Gebruik geen apparaten die warmte afgeven
Laat dus het gebruik van onder andere de oven en het fornuis even achterwege. Hierdoor wordt hitte afgegeven en bereikt de temperatuur onderdeks helemaal het ‘kookpunt’.

8. Een mini ventilator
Een mini ventilator die je met USB kan opladen. Bijvoorbeeld de variant van Eurom. Deze heeft vier standen, gaat lang mee en is compact.

9. Een zak ijsblokjes
Hier heb je een hele dag plezier van. Het is natuurlijk een heel goede oplossing als je geen koelkast hebt. En win-win want op het einde kun je het gesmolten ijs gewoon drinken als je de ijsblokjes in de zak hebt bewaard. 

Heb jij nog onmisbare tips om het koeler te maken aan boord? Laat het ons weten, dan zetten we ze erbij!

Tags: Last modified: 15 juli 2021
Sluiten