Na een zomerse zeildag smaakt een fris biertje in de kuip als een beloning. Maar wat als je koelkast dienst weigert, of je simpelweg zonder vaart? Geen nood: met deze slimme trucs hou je je drankjes aangenaam koel.
1. Koelen met water
Een klassieke methode: een puts overboord gevuld met water. Maar pas op, in een zwarte emmer warmt je drank snel weer op. Beter is het om flesjes of blikjes in een netje of waterdichte tas buitenboord te hangen. Zorg wel voor een stevig touw en goede knopen, anders dobberen je biertjes straks vrij rond.
2. Koelen met verdamping
Deze methode werkt verrassend goed: wikkel een natte doek om je flesje of schuif een blikje in een natte sok. Hang dit op een tochtige plek uit de zon. Terwijl het water verdampt, onttrekt het warmte aan je drankje. Gratis natuurkunde aan boord!
3. Koelen met straling
Voor de creatievelingen: een zonneoven kan ‘s nachts ook dienst doen als stralingskoeler. Plaats je drankjes in twee plastic zakken met lucht ertussen, en zet ze in de oven. De warme lucht wordt langzaam afgevoerd via straling. Het resultaat: een koud drankje bij het ochtendgloren. Je hebt er wel wat geduld voor nodig.
4. Koelen met isolatie
Een koelbox blijft de simpelste manier om frisdrank of bier koud te houden – mits goed gebruikt. Begin met een lage temperatuur en voeg ijsblokjes toe. Vul lege ruimtes op met handdoeken en open de box zo min mogelijk. Zo blijft het binnen lekker koel, zelfs op warme dagen.
Proost, ook zonder koelkast! Met een beetje improvisatie en natuurkunde geniet je ook zonder stroom of koelkast van een heerlijk koud drankje aan dek.
Omslagfoto en foto: © Sanne Van Giel
Tags: Koelkast, Koud bier Last modified: 16 June 2025
Wat is er mis met in de bilge? onder de waterlijn dus?