Hoofdcategorie aan boord

Geen koelkast, wél koude biertjes

09:08

Na een zomerse zeiltocht smaakt een koel drankje in de kuip altijd goed. Doet je koelkast het plots niet meer, of vaar je zonder? Met deze tips zorg je ervoor dat je je favoriete drankje een paar graden onder de buitentemperatuur kunt koelen. Zo is koelen zonder koelkast, nou ja… een koud kunstje.

Methode 1: Water

Je kunt natuurlijk een puts met water vullen en daarin je drank laten afkoelen, maar in die zwarte emmer warmt het redelijk snel weer op. De flesjes of blikjes in een tas of netje buiten boord hangen is dan een beter idee. Zorg alleen dat alles goed vastzit, anders eindig je met lege handen.

Methode 2: Verdamping

Wikkel een natte doek om de fles of blikjes. Je kunt een blikje ook in een natte sok doen. Hang alles uit de zon en in de wind of in de tocht. Het water dat in de natte doek zit verdampt. Voor verdamping is energie (warmte) nodig. Die warmte wordt onttrokken aan de dichtstbijzijnde bron, namelijk jouw fles of blikje.

Methode 3: Straling

Zit je ook zonder oven? Een zonneoven is een oven en een koelkast in één. ‘s Nachts kun je hem als stralingskoeler laten werken. Zet de drankjes in twee plastic zakken, met lucht ertussen, in de zonneoven. De straler zal in het donker de warme lucht uit de zakken onttrekken, waardoor de flessen of blikjes afkoelen. Hier moet je wel wat geduld voor hebben.

Methode 4: Isolatie

Hoe lager de begintemperatuur en het isolerend vermogen van je isolatiemateriaal, hoe langer het zaakje koud blijft. Een zak ijsblokjes houdt een koelbox of -tas minstens een hele dag koud. Open hem niet te vaak en vul de lege plekken in de box op met handdoeken.

Afbeeldingen (c) Sanne Van Giel

Tags: , Last modified: 15 juli 2021
Sluiten