Zomers aan boord vertoeven is genieten geblazen. En al helemaal als het binnen en in de kuip niet te heet is, je niet getreiterd wordt door muggen en je kunt genieten van een koud drankje. Met deze tips wordt de zomer aan boord nóg aangenamer.
1. Zelf uitlijnend muskietennet
Ieder schip heeft andere dekluiken en daarmee andere vormen om kriebelbeestjes buiten te houden. Black Moon is voorzien van houten raamwerkjes waarin een net is gespannen dat van buitenaf bediend moet worden. Een zelfgemaakte nautisch muskietennet van bootvrienden is dus veel handiger: het zware touw zorgt ervoor dat het net stevig op het dek rust en vanwege de flexibiliteit kan het bij regen zo door het dekluik getrokken worden.
2. Strakke zonnetent
Op zonnige dagen kun je voor extra schaduw een rechthoekig zonnetentje over de giek spannen. Maak hiervoor de hoeken zo dicht mogelijk boven het dek vast. Heeft je boot een lage giek, is er door de zonnetent maar weinig plaats en hangt het tentdoek in het midden ook nog eens door? Geen zorgen, want voor een schappelijke prijs kun je simpel wat extra hoofdruimte creëren. Koop hiervoor in een campingzaak een deelbare, glasfiber tentstok, leg deze in een boog over de giek heen en steek deze in de gaten van de bovenkant van de lieren. Hallo strakke zonnetent!
3. Ademen zonder hap vliegen
Door de warmte komen ook de vliegen op het IJsselmeer en Markermeer weer tevoorschijn, een regelrechte kwelling als er geen wind is en je toch wilt varen. Om niet van de kriebel en ellende overboord te hoeven springen (zwemmen helpt zo lang je in het water bent, erna ben je twee keer zo plakkerig en voel je de vliegen nog beter) kun je een muskietennet voor over je hoofd gebruiken, zoals verkrijgbaar bij de betere buitensportwinkel – hoed of pet op en het muskietennet eroverheen, zodat je in elk geval weer kunt ademen zonder dat er een vlieg in je mond belandt.
Ook zelf te maken: koop een stukje flexibel horrengaas (bijvoorbeeld bij de Xenos), knip er een strook van ongeveer 120 bij 70 centimeter uit, naai de korte kanten aan elkaar zodat een ‘koker’ ontstaat. Zet een tunnel koordje in een van de openingen, zodat je deze kant dicht kunt trekken; dat is de bovenkant, die je over je hoed, om je hoofd, kunt dichttrekken. Als je het écht niet meer trekt, zit er maar één ding op: motor aan en het gas erop.
4. Geen koelkast, wél koude biertjes
Wikkel een natte doek om de fles of blikjes. Je kunt een blikje ook in een natte sok doen. Hang alles uit de zon en in de wind of in de tocht. Het water dat in de natte doek zit verdampt. Voor verdamping is energie (warmte) nodig. Die warmte wordt onttrokken aan de dichtstbijzijnde bron, namelijk jouw fles of blikje. Of vul een puts met water en laat daarin je drank afkoelen, maar in die zwarte emmer warmt het redelijk snel weer op. De flesjes of blikjes in een tas of netje buiten boord hangen is dan een beter idee. Zorg alleen dat alles goed vastzit, anders eindig je met lege handen…
5. Flexibele hor
Ouderwetse vitrage voldoet prima om muggen buiten te houden; daar kunnen hedendaagse aluminium jaloezieën of houten shutters niet tegenop. Daarom heeft Olav Cox zijn boot Urgje voorzien van een ruim bemeten stuk vitrage dat zowel past over de kajuitingang als het voorluik. De truc zit ’m in de loodveter die rondom in een tunnel zoom is aangebracht; zo blijft de vitrage netjes liggen en sluiten de verzwaarde randen goed aan op de vormen van de boot. Knappe mug die daar onderdoor komt! Met wat kopspelden, een naaimachine, een veiligheidsspeld, een ruim stuk vitrage en een loodveter is een altijd passende hor zo gemaakt. Bekijk hier hoe je stap voor stap zelf zo’n flexibele hor maakt.
6. Parasol op de lierhendel
Wat je ook kunt doen om schaduw te creëren, is de lierhendel op de lier plaatsen en daarop de onderste helft van de steel van de parasol te zetten. Er zijn ook speciale parasolhouders die je op een lier kunt plaatsen. Je kunt er trouwens niet alleen een parasol in plaats, maar ook bijvoorbeeld een antenne of vishendel.
7. Vochtige handdoek + luchtstroom
Door een natte handdoek voor de kajuitingang of het dakluik te hangen, wordt het binnen koeler. Door de luchtroom die langs de natte handdoek gaat, blijft de lucht namelijk vochtiger en koeler. En houd de gordijnen dicht.
Nog meer tips te weten komen? Die vind je in het boek Handig aan boord, met 700 tips van en voor zeilers en booteigenaren van uiteenlopende typen boten.
Last modified: 15 augustus 2024
Een speciaal boekje?? Zelf creatief zijn!!
Al deze zgn. Innovatieve voorstellen werken bij ons al meer dan 40(!) jaar!!
Onze laatste : optrekbare parasol
( tuincentrum) met een tweede bevestiging voor een kuipstoelen ( internet) en je hele Kuip heeft schaduw, maar in tegenstelling met kuiptent kan daar de wind wel onder waaien: heerlijk! !