Boten

Zeilboot van het Jaar innovatieprijs 2023: de genomineerden

Welke boot verdient de innovatieprijs? Te zien op de Hiswa te Water 2023, eind augustus.

16:19

Overdekte kuip van de Jeanneau 55 bij nacht. Foto (c) Giles-Martin Raget/Jeanneau

De genomineerden voor de Zeilboot Innovatie Award 2023 zijn bekend. De Saffier se 24 lite, de Bestevaer 36 S/Y en de Jeanneau Yacht 55 maken kans op de Zeilboot van het Jaar innovatie-award.

Saffier Se 24 lite

Een no-nonsense, zeer goed zeilende dagzeiler – dat durven we met zekerheid te zeggen van een moderne Saffier, ook nog voordat we ‘m gevaren hebben – die voorziet in de volgende stap van ontzorgen. Ingebouwd zonnepaneel, oplaadbare afneembare instrumenten en maximale zeiltijd door minimale optuigtijd. Trailerbaar en te kranen aan één enkel punt en voorzien van elektromotor. Genereus zeiloppervlak en een krachtige rompvorm voor ruimewind planeren.

Foto (c) Laurens Morel

Specificaties Saffier Se 24 lite: lxbxd 7,10×2,40×1,30 m, waterverplaatsing 1,2 m3, zeiloppervlak 33 m2, prijs vanaf 85.000 euro. Meer informatie op Saffier Yachts. De boot was in januari al te zien op Boot Düsseldorf. We zetten de eerste indruk op video.

Bestevaer 36 S/Y

Het kleinste jacht sinds jaren van aluminiumbouwer KM Yachtbuilders. Duurzaamheid en zelfredzaamheid zijn bepalend voor het concept. Het interieur van het midzwaardjacht is uitgevoerd in gerecyclede materialen en de boot is onafhankelijk van de walstroom te gebruiken – ook met elektromotor en elektrische kookgelegenheid. Door het opklapbare roer kan de boot gemakkelijk droogvallen (minimum diepgang 0,70 meter). De toevoeging S/Y hoort bij de modelnaam omdat ze ook motorjachten bouwen met de naam Bestevaer.

Beeld (c) KM Yachtbuilders

Specificaties Bestevaer 36 S/Y: lxbxd 10,95×3,80×0,70-2,40 m, waterverplaatsing 7,8 m3, zeiloppervlak 66 m2, prijs vanaf 545.000 euro. Meer informatie op Bestevaer.com.

Jeanneau Yachts 55

De Jeanneau 55 is een bijzondere boot, met name wat betreft indeling. De boot beschikt over vier aparte hutten, elk met hun eigen ingang. De gemeenschappelijke kajuit grenst aan de eigenaarshut met eigen sanitair, terwijl de twee gastenhutten hun eigen ingang hebben vanuit de kuip en ook beschikken over eigen toilet en douche. Daarnaast is er in het vooronder nog ruimte voor een bemanningsverblijf. De kuip is een soort nagenoeg overdekte middenkuip met de stuurpositie verder naar achteren, maar áchter de stuurpositie is nog ruimte voor een heel lounge-terras.

Foto (c) Giles Martin-Raget/Jeanneau

Specificaties Jeanneau 55: lxbxd 16,15×4,99×2,45 m, waterverplaatsing 18,54 m3, zeiloppervlak 131 m2, prijs vanaf 828.000 euro. Meer informatie op jeanneau.com en via de Nederlandse leverancier Nautisch Kwartier Stavoren.

Nominatie

Om voor nominatie in aanmerking te komen dient de boot aan een aantal criteria te voldoen: innovatie als onderdeel van het concept, na 1 oktober 2022 geïntroduceerd, 2,5 tot 20 meter lang en beschikbaar voor de consument. Er zijn ook praktische criteria: de boot moet beschikbaar zijn voor de testdagen voorafgaand aan de beurs en te bezichtigen zijn op de Hiswa te Water 2023. De vijver waaruit wordt gevist is dus niet allesomvattend, maar desalniettemin verdienen de winnaars de prijzen dubbel en dwars.

Iedereen kon boten nomineren voor de longlist, waarna de jury zich beraadde over een shortlist van drie boten. Op basis van de testen voorafgaand aan de Hiswa te Water wordt een winnaar benoemd.

Organisatie
De Boot van het Jaar-verkiezing wordt georganiseerd door de Hiswa te Water en omvat naast de Zeilboot van het Jaar innovatie-award ook een motorboot-, sloepen en tender-, start-up- en oeuvre-award. Je leest meer over de andere categorieën op bootvanhetjaar.nu.
De jury bestaat uit professionals met ieder hun eigen expertise op het het gebied van watersport. Voor de Zeilboot van het Jaar innovatie-award bestaat de jury uit Paul van den Keybus (VAREN), Peter Bosgraaf (jachtontwerper), Epco Ongering (Boottesten), Bert Bosman (IVA Business School en oud-Waterkampioen) en Marinus van Sijdenborgh de Jong (Zeilen).

Winnaars 2022

Winnaar Zeilboot van het Jaar innovatieprijs Vaan R4. Foto (c) Laurens Koster/Boottesten.nl

In 2022 won de aluminium catamaran Vaan R4. Genomineerd waren toen ook de Jeanneau Sun Odyssey 380 en de Solaris 40. Jachtonwerper Koos (Jac.) de Ridder mocht in 2022 de Oeuvre-prijs in ontvangst nemen voor zijn nimmer aflatende bijdrage aan en enthousiasme voor de zeilsport.

Tags: Last modified: 28 juli 2023
Sluiten