Boten

Wrap-up: Bootprimeurs in Düsseldorf

17:15

Het nieuwe jaar beginnen met een rondje over de grootste indoor bootshow ter wereld is altijd leuk. De redactie van Zeilen reisde af naar Düsseldorf om de nieuwe boten te bewonderen en nam de camera mee. Voor de thuisblijvers dus geen zorgen, hierbij de filmpjes op een rijtje.

De aftrap: Zeilen boot van het jaar

Testredacteur Marinus van Sijdenborgh voer in 2018 weer met veel nieuwe boten. De boot die er écht uitsprong was de Saffier SE 37 Lounge. In December werd al bekend dat deze boot had gewonnen, maar nu was het dan tijd voor de oorkonde en de traditionele champagne.

Hoge ogen: Bente 39, Viko S35 & Bénéteau Oceanis 30.1

Jachtontwerper Alexander Vrolijk deed zijn achternaam eer aan en liet ons zijn nieuwe boot zien. De Bente39 is voorzien van een enorme vaste buiskap, veel licht binnen en een romp die snelheid belooft.

Hoe goedkoop kun je boten maken? De Viko S35 belooft enige rumour op de markt te brengen. Al vanaf zo’n 70 duizend euro kun je zo’n Poolse 35-voeter bezitten, maar dat is dan wel de basisuitvoering. Ga je voor tweedehands of toch een nieuwe Viko?

De nieuwe Bénéteau Oceanis 30.1 is niet groot, zeker niet. Maar voor een boot van 9 meter lang en 3 meter breed heb je toch onwijs veel boot en ruimte. En ben je van gemiddelde lengte, dan heb je ook nog verassend veel stahoogte.

Bijzonder: Swan 65 & Speedlounger 8500

Een van de grootste boten op de beurs was de Swan 65, het luxepaardje van Finse makelarij. Alle zeilen bedienen met een aantal knoppen, een erg strakke kuip-layout en een ruime kajuit met veel comfort. Indrukwekkend!

De dagzeilers zijn in trek. De meeste zijn echter van polyester en met de Speedlounger 8500 heeft FCY (Fast Cruising Yachts) dan ook een brutale materiaalkeuze gemaakt: Aluminium. Binnen ruimte voor een toiletje, een kookplaat en een tweepersoons bed. Buiten ruimte voor een goede borrel met een man of 15.

Nieuwe modellen: Lagoon 46, Jeanneau Sun Odyssey 410 & J/99

Goedkoop zijn de Lagoons niet, maar je weet zeker dat als je een Lagoon 46 aanschaft, je niet snel meer naar huis hoeft. De zeeën van ruimte geven het vooruitzicht van een heerlijk lang verblijf in warme oorden.

Niet meer over je kuiprand klimmen om naar voren te gaan, een loungebank in het midden van de kajuit en een vierkant bed in de voorpunt. Revolutionair zouden we het willen noemen, de nieuwe Jeanneau Sun Odyssey 410.

Tussen de J/80 en de J/111 miste er nog iets. Een handzame snelle zeiler waar je ook nog prima, doch spartaans, op zou kunnen verblijven. Dat gat is nu gevuld met de J/99.

Bekende gezichten: Laura Dekker & Don McIntyre

We hadden al een tijdje niet zo veel meer van Laura gehoord, maar op Boot Düsseldorf vertelde ze ons haar nieuwe plannen. Met jongeren lange tochten maken om meer te leren dan alleen wiskunde.

Golden Globe Race-organisator Don McIntyre liep ook rond op de beurs en we schoten hem aan voor een praatje. Verloopt die wedstrijd eigenlijk wel eerlijk?

Video’s: Riemer Witteveen

Tags: Last modified: 19 april 2021
Sluiten