Boten

Nieuwe Open 60 integreert zwaard en draagvleugel

18:09

Banque Populaire XIIIIn de jaren negentig verschenen de eerste kantelkiel in het internationale wedstrijdcircuit van IMOCA. Het bleek een kleine revolutie. Door de nieuw gevonden dynamische stabiliteit ging het gewicht omlaag en schoten de bootsnelheden omhoog, maar ontstonden er aanvankelijk ook voor veel – levensbedreigende- situaties toen de kielen zich veelvuldig losmaakte van de rompen. Alhoewel er recentelijk geen incidenten hebben plaats gevonden met kantelkielen, blijft het concept voor menig zeiler een ‘alles of niets’ oplossing voor extra stabiliteit.

In het najaar van 2014 besloot de IMOCA-organisatie dat voor de aanstaande editie van de Vendée Globe een nieuw soort dynamisch stabiliteitsmechanisme gebruikt mag gaan worden dat een effect zal hebben het ontwerp van vormstabiliteit van de romp, de aanwezige waterballast, maar ook de kantelkiel.  Het eerste ontwerp dat gebruik gaat maken van dit ‘draagvleugelzwaard’ – het is een steekzwaard en draagvleugel inéén- is Banque Populaire XIII. De J-vormige driftbeperker en draagvleugel heft een aanzienlijk gedeelte van de waterverplaatsing op door de romp hogerop te tillen. Eerder zagen we dit al bij de Supermaxi Wild Oats XI in de vorm van de Dynamic Stability System draagvleugel, maar nog niet eerder werd het geïntegreerd met de steekzwaarden voor driftbeperking.

Lees meer over de werking van Dynamic Stability System en draagvleugelzwaarden in Zeilen 02 die vanaf 22 januari in de winkel ligt.

 

Tags: Last modified: 28 april 2021
Sluiten