Boten

Halve Maen getuigt van VOC-mentaliteit

15:35

VOC-replica Halve Maen is van vrijdag 28 oktober tot en met zondag 30 oktober bij het Maritiem Museum Prins Hendrik in Rotterdam. Tijdens dit slotevenement van de VOC-tour kijkt oud-premier Jan Peter Balkenende terug op zijn beroemde uitspraak over de VOC- mentaliteit uit 2006. Hij verkent samen met historicus en Tv-presentator Hans Goedkoop kansen voor Nederland in de 21e eeuw. Alvorens is het schip nog in Delft en Middelbrug te bezichtigen.

Op 14 oktober vertrok Halve Maen uit Hoorn voor een tour langs zes VOC-steden. Na Hoorn volgden Enkhuizen, Amsterdam, Middelburg, Delft en Rotterdam. Het schip Halve Maen is een replica van het schip waarmee de Engelsman Henry Hudson in opdracht van de VOC een poging deed om een kortere zeeroute naar China te vinden. Die vond hij niet, maar hij gooide wel als eerste Europeaan het anker uit bij een eiland, dat de Nederlanders ‘Manahatta’ noemden. Het huidige Manhattan. Tijdens de tour kunnen bezoekers aan boord proeven van de 17eeuwse sfeer en zowel boven als benedendeks rondkijken.

Bezoek in Delft

Op donderdag 27 oktober is Halve Maen in Delfshaven, de haven van Delft met zijn VOC-werf en zeemagazijn. Halve Maen ligt er zij aan zij met het in aanbouw zijnde replicaschip De Delft. Op de kade zorgt de Equipage De Delft voor het nodige spektakel. Halve Maen is van 10.00 tot 18.30 uur te bezoeken. Om 18.30 uur vertrekt het schip met een saluutschot naar de volgende haven: Rotterdam. Aansluitend starten om 19.00 uur in het bezoekerscentrum de lezingen: ‘De Nederlandse wortels van New York’ door Gert Tetteroo, directeur Stichting Henry Hudson 500 en  ‘De VOC in Delft en Delfshaven’ door historicus Sjaak van der Velden.

Massale belangstelling

halve-maen-rotterdamRotterdam sluit op 30 oktober de tour af. In alle plaatsen was en is er voor het publiek de gelegenheid om het schip te bekijken en te bezoeken. In Enkhuizen bezochten zo’n 1700 mensen het schip in twee dagen tijd. In Middelburg waren dat er meer dan 2000.

In het Maritiem Museum Rotterdam sluit oud-premier Jan Peter Balkenende de tour af met een talkshow en een lezing over de VOC-mentaliteit van toen, nu en straks. Hij sprak in 2006 de legendarische woorden: ‘Laten we blij zijn met elkaar! Laten wij optimistisch zijn! Laten we zeggen: Nederland kan het weer! Die VOC-mentaliteit, over grenzen heen kijken, dynamiek! Toch?’. Samen met historicus en TV-presentator Hans Goedkoop kijkt de oud-premier terug op deze uitspraak en verkent hij tussen 16.00 en 18.00 uur de kansen van de VOC-mentaliteit voor Nederland in de 21e eeuw. Kaarten voor de lezing ‘VOC-mentaliteit toen, nu en straks’ in het Maritiem Museum (kosten: € 10 ) zijn te bestellen via www.wfm.nl/balkenende

Gratis toegang

Tijdens de tour is Halve Maen gratis toegankelijk, wel wordt bezoekers om een vrijwillige bijdrage in het onderhoud van het schip gevraagd. De tour langs de VOC-steden is een samenwerkingsproject van het Westfries Museum/Halve Maen en de Stichting Henry Hudson 500. De tour wordt mede mogelijk gemaakt dankzij bijdragen van het Mondriaanfonds en het VSB- fonds. Bekijk het volledige programma op www.halvemaenhoorn.nl


Tags: Last modified: 19 maart 2021
Sluiten