Boten

106 meter zeiljacht arriveert in Rotterdam

20:07

Mega-zeilschip Y712 in Rotterdam

Een 106 meter lang zeiljacht met de voorlopige naam Y712 is in Rotterdam gearriveerd. Aan het schip werd jarenlang gewerkt bij de Alblasserdamse jachtbouwer Oceanco. Het schip heeft drie 65 meter lange masten die zijn voorzien van een Dynarig, net als collega-superjacht Maltese Falcon. 

Innovaties

Dykstra Naval Architects, die ook betrokken was bij de 88 meter lange Maltese Falcon, is verantwoordelijk voor het ontwerp van zeil- en vaarkwaliteiten van de gigant. Y712 heeft naar verluidt zo’n 200 miljoen euro gekost. Wie dat ervoor heeft neergelegd is niet bekend gemaakt. Volgens de eigenaar van Oceanco, de uit Oman afkomstige Mohammed Al Barwani, zit het schip vol met innovaties. “De eigenaar wil er veel nieuwe ideeën in kwijt. Het jacht zal de enige zijn in zijn soort; veel van de technologie aan boord is nog nooit gebruikt in de jachtbouw”, aldus Al Barwani tegenover SuperYacht Times.

Planning

Om van de werf naar de Merwehaven te komen moesten onder andere de Van Brienenoordbrug en de Erasmusbrug worden geopend. Omdat het jacht niet onder het hefgedeelte van oude spoorbrug De Hef door zou kunnen, heeft men het terugplaatsen van het gerenoveerde hefgedeelte uitgesteld totdat Y712 klaar was. In afwachting van de sea trials ligt het schip voorlopig in de Merwehaven in Rotterdam.

Foto’s ANP

 

Tags: , , Last modified: 18 maart 2021
Sluiten