Wereldzeilen

Geld verdienen op de mooiste zeilplekken

De scheepskas spekken tijdens je wereldreis

08:00

Geld verdienen op wereldreis

In Zeilen editie 10/2022 lees je de ervaringen van vier zeilers die tijdens hun wereldomzeiling (soms aan boord) blijven werken. Het is namelijk wel prettig om ook onderweg de scheepskas te kunnen blijven spekken. En waarom ook niet? Er zullen weinig werkplekken zijn met een mooier uitzicht dan de weidse oceaan, een tropisch strand of een prachtige bergkust.

Sanne Wesselman, oprichter van het blog ‘Spend Life Traveling’ en digitale nomade van het eerste uur, vertelt over haar ervaringen. Sinds 2008 reist ze de wereld rond met slechts een koffer en een laptop. In 2020 kocht ze een catamaran (Edel 36) en zette ze haar nomadische bestaan verder op het water. De naam van haar boot? No Mad.

Geld verdienen onderweg
Sanne’s drijvende kantoor No Mad

Leven van een reisblog

“Ik was eigenlijk van plan om een appartement te kopen in Valencia, maar het voelde niet goed”, vertelt Sanne. “Ik ontdekte dat ik ook een boot kon kopen van dat geld. Veel zeilervaring had ik nog niet. Ik had kort op een zeilboot gewoond in Sint Maarten en een driedaagse zeilcursus gedaan in Californië. Gelukkig kende ik Matt, een goede vriend die professioneel zeiler en botenbouwer is. Ik belde hem op met de vraag: “Als ik een boot koop, zeil jij dan met me mee?” Inmiddels is hij mijn partner en zeilen we al twee jaar rond.”

Ook offline geld verdienen

“Toen ik begon met reizen had ik een marketingbedrijf. Het blog deed ik ernaast, om vrienden en familie op de hoogte te houden. Vanaf het moment dat ik voor een breder publiek begon te schrijven is de site beginnen groeien. Ik kon mijn marketingbedrijf afbouwen en nog flexibeler gaan leven. Nu kan ik offline zijn en toch nog geld verdienen aan boekingen en advertenties op de website. Daar ben ik sinds ik op een boot woon extra dankbaar voor. Vaak gaan er dingen stuk en vraagt de boot je volle aandacht. Onderdelen zoeken in een nieuw gebied is soms een hele dagtaak. Genoeg werkuren vinden kan op sommige momenten dus lastig zijn.”

No Mad vanuit de mast
Voor Sanne gaat werk aan de boot altijd voor

Plaatsen ontdekken door je werk

“Er moeten wel wat jaren inzitten voor een blog winstgevend is. In het begin werk je hard en krijg je er weinig voor terug. Inmiddels weten de bedrijven mij te vinden en haal ik er al vier jaar lang een fulltime inkomen uit. Onderweg zoek ik plaatsen op om over te schrijven. Ik vond bijvoorbeeld weinig online informatie over de verschillende ankerbaaien op Grenada. Dus hebben we ze alle 27 bezocht en heb ik er een stuk over geschreven. Zonder mijn werk hadden we wellicht al die mooie plekken overgeslagen.”

Genieten na het werk
Door haar werk bezoekt Sanne de mooiste plekjes

Minder een toerist

“We reizen veel trager dan de gemiddelde zeiler. Dat was voor Matt in het begin een grote aanpassing. Hij is gewend om in een snel tempo van plek naar plek te zeilen. Als je onderweg werkt kan dat niet. Inmiddels zou hij het ook niet meer anders willen. Je hebt meer tijd om lokale vrienden te maken en je voelt je minder een toerist. We hoeven ook niet snel te zeilen, want dankzij mijn werk heeft onze reis geen tijdslimiet.

Het werkende leven op een boot bevalt me heel goed. Het enige nadeel is dat ik in het Caribisch gebied weinig werkende zeilers tegenkom. Dat vind ik jammer. Ik vind het heerlijk om met andere ondernemers samen te zitten en na te denken over nieuwe ideeën. Ik hoop dat er straks meer mensen de stap zullen zetten om te werken onderweg.”

Geld verdienen
Sanne is tot nu toe een eenzame digitale nomad: op de Cariben, bijvoorbeeld, kwam ze weinig andere werkende zeilers tegen.

Tips van Sanne:

  • Richt je werk zo flexibel mogelijk in. Vaste deadlines en videoafspraken maken het rondreizen niet onmogelijk, maar wel lastiger. Ik communiceer enkel via email.
  • Een Wifi Range Extender helpt om het internet van de wal te versterken.
  • Een Iridium Go heb ik om budgettaire redenen niet gekocht. Ergens is het ook wel eens lekker om tijdens die drie weken durende Atlantische oversteek je laptop niet te moeten openklappen.

Tekst: Sanne van Giel
Foto’s: Sanne Wesselman

Tips uit Zeilen editie 10

Om wereldwijd geld te kunnen blijven verdienen en te kunnen werken, is werkend internet een vereiste. In Zeilen editie 10/2022 haalden we Starlink al even aan. Het is nog even de vraag of deze ontvanger op zee ook goed werkt, maar de eerste berichten zijn in elk geval positief. Let wel, een ontvanger en abonnement zijn prijzig, dus dat is in elk geval iets om, zeker als je beginnend ondernemer bent, rekening mee te houden.

Ga je naar Nederlands overzees gebied en wil je daar op een van de eilanden aan het werk? Dat kan heel goed, maar daarvoor heb je wel een werkvergunning nodig. Voor Curacao bijvoorbeeld kun je alle informatie daarover hier vinden.

Begin je een winkel of werkplaats aan boord, dan is het handig om een wereldwijde mobiele pinautomaat aan te schaffen. Je hebt daar wel een internetverbinding voor nodig, maar dan kunnen je klanten altijd gewoon ter plekke betalen.

Tags: Last modified: 27 september 2022
Sluiten