Dacht je misschien dat het wedstrijdseizoen over was? Dan heb je het mis! Momenteel zijn er meerdere offshore races gaande waarvan de vloten sterk uiteenlopen. Van een Mini 6.50 tot GRP-productiejachten van 66 voet. En van solozeilen tot voltallige zeilteams. Volg vanuit huis het reilen en zeilen.
Global Solo Challenge
Op 26 augustus is het eerste deel van de Global Solo Challenge-vloot vanuit het Spaanse A Coruña vertrokken om te starten aan een wereldomzeiling. De laatste groep, met de snellere boten, start in december aan het avontuur. Alle boten die langer zijn dan 32 voet, van klassieke lange kielers tot recentere cruisers, zeilen mee. Maar ook raceboten zoals Class40s, Open 50s en Open 60 zijn welkom. De wereldomzeiling is 26.000 mijl en de drie grote kapen moeten worden gerond. De snellere boten zullen zo’n zeventig dagen erover doen, terwijl de langzamere wel meer 200 dagen onderweg kunnen zijn.
Technische pitstop
Half september is de Belgische zeiler Édouard De Keyser vertrokken, aan boord van Solaire 42 SolarWind. Hij heeft op 1 oktober aan de GSC-organisatie doorgegeven dat hij van plan is om in Midelo, de Kaapverdische eilanden, een technische pitstop in te lassen om enkele problemen op te lossen. Hiervoor zal hij geen hulp van buitenaf zoeken en daarom zal er geen tijdsboete worden opgelegd.
Volg hier de deelnemers via de tracker.
Mini Transat
Negentig zeilers startten op maandag 25 september aan een van de meest uitdagende solowedstrijden ter wereld: La Boulangère Mini Transat, ofwel Mini Transat. In een boot van 6,50 meter (even lang als een Valk) zeilen de deelnemers solo de Atlantische Oceaan over, zonder kaartplotter, laptop of satellietcommunicatie. Het enige contact met de buitenwereld is het dagelijkse weerbericht dat de zeilers via de SSB radio ontvangen. De zeilers zijn vertrokken uit Les Sables d’Olonne en varen richting de Canarische eilanden, de enige tussenstop voor eindbestemming Guadeloupe. De Mini 6.50 is de kleinste offshore klasse.
De eerste bestemming van de Mini Transat is het Canarische eiland La Palma, een etappe van 1.350 zeemijl. Daarna zetten de zeilers koers naar Guadeloupe, wat nog eens 2.700 mijl varen is. Gemiddeld doen de deelnemers er in totaal drie weken tot een maand over om de overkant te bereiken.
Prototype en serie-klasse
Dit jaar zijn er geen Nederlandse zeilers in de Mini Transat van de partij, maar België is wel ruim vertegenwoordigd met maar liefst vijf deelnemers. Roman van Enis vaart mee in de prototype-klasse en Djemila Tassin, Peter Cools, Michael Gendebien en Quentin Debois in de serie-klasse. In de protoype klasse zijn in tegenstelling tot de serie-klasse (dure) aanpassingen en innovatieve technieken aan de boten toegestaan.
Volg hier de deelnemers via de tracker.
Ocean Globe Race
De organisatoren van de Golden Globe Race hebben een nieuwe wedstrijd in het leven geroepen: de Ocean Globe Race (OGR). 50 jaar na de eerste editie van de Whitbread Round the World Race, zijn de deelnemers met soortgelijke boten de race aan het varen. De wedstrijd zal volgens dezelfde lijnen als die van Golden Globe Race worden gezeild, dus zonder moderne uitrusting. De OGR begon in Southampton op 10 september. De deelnemers zeilen rond de wereld, 27.000 mijl. De afstand is opgedeeld in vier etappes, inclusief het trotseren van de Zuidelijke Oceaan en de drie grote kapen.
Alleen GRP-productiejachten van 47 ft. tot 66 ft. LOA, die zijn ontworpen vóór 1988 met de eerste van het type dat uiterlijk in 1988 werd gelanceerd, (FLYER Class-uitzonderingen tot 68 ft.) mochten deelnemen. De volgende schepen zijn ook toegelaten: Nicholson 55, Baltische 51, Baltische 55, Baltische 64, Oester 48 en Grand Soleil 52. Er zijn drie klassen: Adventure Class, Suyala Class en de Flyer Class. Inmiddels is begin deze maand het eerste team de evenaar over gegaan.
Volg hier de deelnemers via de tracker.
Dit een een kleine greep uit de internationale wedstrijdwereld. De races kun je via de trackers prima volgen vanuit je luie stoel. Benieuwd welke evenementen er binnenkort nog in Nederland gaan plaatsvinden? Neem dan hier een kijkje in onze evenementenkalender!
Omslagfoto: © Ocean Globe Race
Last modified: 5 oktober 2023
En dan is de Clipper Round The World Race nog niet eens genoemd.
Clipper –> Is absoluut geen echte race. Is gewoon een commercieel verhaaltje die rond de wereld varen.