Video, Wedstrijden

Video: deelnemersverslag van de 200 Myls ‘SOLO’

Van de 120 ingeschreven boten zijn er uiteindelijk maar 80 gestart

09:37

Van 20 tot en met 24 september vond de 200 Myls ‘SOLO’ wedstrijd plaats op het Markermeer en IJsselmeer. De 200 Myls ‘SOLO’ is een jaarlijks solo zeilevenement voor monohulls waarbij deelnemers zo snel mogelijk 200 nautical miles moeten afleggen.

Voorafgaand aan de race was er een periode van warm weer en weinig wind. Maar na de zomer, bij de aftrap van de race, was er ontzettend veel wind! Diverse deelnemers hebben het om die reden niet voor elkaar gekregen om op tijd bij de start in Bataviahaven te komen. Omdat ook de dagen voor de race de windsterkte al erg hard was.

Van de 120 ingeschreven boten zijn er uiteindelijk maar 80 gestart

De 200 Myls ‘SOLO’ van 2023 leek op een alles of niets race. Ofwel er was veel wind (tussen de 25 en 35 knopen), of er was praktisch niks… Uitdagende omstandigheden dus om een baan te kiezen en op tijd de finish weer te halen.

Slechts 49 deelnemers hebben reglementair de finish gehaald. Een behoorlijke kaalslag dus in de deelnemerslijst. Maar het getuigt ook van goed zeemanschap van de deelnemers die niet gestart of tijdig gestopt zijn omdat het voor hen gewoonweg te gek was.

Bekijk hieronder de video van Mark de Graaff die deelnam en zijn race heeft vastgelegd op video.

Tekst en video: Mark de Graaff

Tags: Last modified: 17 oktober 2023
Sluiten