The Ocean Race

Zeilsport speelt rol bij projecten voor oceaanbescherming

12:21

Boris Herrmann, skipper de l'IMOCA MALIZIA II, à l'entrainement au large de Belle-Ile avant le départ de la Route du Rhum Destination Guadeloupe 2018, le 7 octobre 2018, Photo : Jean-Marie LIOT - www.jmliot.com

Op maandagavond 21 januari zijn de winnaars van de ocean tribute Awards op boot Düsseldorf bekendgemaakt. De prijzen werden in drie verschillende categorieën uitgereikt: Maatschappij, Industrie & Wetenschap. De winnaars kregen hun prijs overhandigd door Prins Albert II van Monaco. Twee van de drie awards werden gewonnen door projecten waarin de zeilsport een belangrijke rol speelt.

Per categorie waren er drie kanshebbers genomineerd. Op 21 januari werd onthuld dat in de categorie Maatschappij de prijs door Malizia Ocean Challenge mee naar huis mocht worden genomen. In de categorie Industrie ging NeptuTherm er met de winst van door en The Ocean Race won in de categorie van de wetenschap.

Pierre Casiraghi hoort ook bij team Malizia. Zijn peetvader Albert II van Monaco overhandigde de awards. (c) Bernd Schwabe/CC BY-SA 4.0

Zeilers Boris Hermann en Pierre Casiraghi

De Malizia Ocean Challenge is onderdeel van het Malizia-zeilteam. Onder andere de professionele zeilers Boris Hermann en Pierre Casiraghi horen bij dit team. De komende tijd hebben zij de Rolex Fastnet, de Transat Jacques Vabre en de Vendée Globe op het programma staan. Tijdens de regatta’s verzamelt het team gegevens over de toestand van de oceanen en evalueert deze in samenwerking met het Max Planck Institute for Metrology in Hamburg en IFM Geomar in Kiel. De Malizia Ocean Challenge onderzoekt voornamelijk de opname van CO2 door de oceanen. Tijdens wedstrijden maakt zeiljacht Malizia geen gebruik van fossiele brandstoffen om zo geen CO2 uit te stoten. Aan de Malizia Ocean Challenge is een initiatief gekoppeld om kinderen van 8 tot 13 jaar oud en jongeren kennis te laten maken met de thema’s bescherming van de zee en het klimaat. Om dit doel te bereiken zijn leraren speciaal getraind in deze specifieke onderwerpen. Ook is er een samenwerking met het Duitse kindertijdschrift GEOlino.

Naast de Malizia Ocean Challenge maakten ook Coral Sea Foundation en Sky Ocean Rescue kans op de award.

(c) Maxpixel.net

Ballen van zeegras

NeptuTherm is een bedrijf dat isolatiemateriaal maakt dat afkomstig is uit zee. Het materiaal is gemaakt van ballen zeegras die op het strand aanspoelen langs de Middellandse Zee. Het spul is te gebruiken als opvul- of inblaasisolatie voor vloeren, wanden en plafonds. Het isolatiemateriaal is gecertificeerd door het Blue Angel-milieulabel. Dit label wordt toegekend aan kwaliteitsproducten met een lange levensduur en laag energieverbruik. Daarnaast kan het materiaal opnieuw worden hergebruikt maar het is ook gemakkelijk wegwerpbaar, bijvoorbeeld in een moestuin als plantensubstraat. De ocean tribute Award is niet deze eerste prijs voor NeptuTherm. De afgelopen jaren is het bedrijf al veel vaker in de prijzen gevallen.

In de categorie Industrie grepen Enteron en Next Wave Lonely Whale naast de prijs.

(c) Brian Carlin/Volvo Ocean Race

Team AkzoNobel

Tijdens de laatste editie van de Volvo Ocean Race verzamelden de zeilteams, onder andere het Nederlandse Team AkzoNobel, gegevens over microplastic concentraties, watertemperatuur, CO2 en zoutgehalte en andere oceanografische informatie. Deze onderzoeken hebben interessant gegevens opgeleverd over enkele van de meest afgelegen delen van onze oceanen. Deze informatie evalueerden en verwerkten internationale wetenschappers en wordt gebruikt om ons inzicht in de gezondheid van de oceaan te geven. De Volvo Ocean Race heeft samen met de VN-omgeving de bescherming van de oceaan met de #CleanSeas-campagne bevorderd. Naast het Science-programma, gebruikten de organisatoren elke stop-over van de race om het onderwerp oceaanbescherming te promoten. En via een inspirerend onderwijsprogramma konden ze meer dan 100.000 schoolkinderen bereiken tijdens tussenstops en via online mediakanalen.

Alnitak en gardening coral reefs waren de andere twee genomineerde in deze catagorie.

Het was druk bij de prijsuitreiking in gebouwencomplex Messe Düsseldorf. (c) Messe Düsseldorf/ctillmann

Over de ocean tribute Award

boot Düsseldorf ondersteunt al vele jaren internationale projecten en activiteiten op het gebied van oceaanbescherming. In 2017 werd de onderscheiding ocean tribute Award gelanceerd. Een jaar later werden de prijzen voor de eerste keer in de drie categorieën uitgereikt. In 2018 won het Nederlandse Fairtransport, afkomstig uit Den Helder, een prijs. Dit transportbedrijf vervoert goederen per zeilend vrachtschip.

Bij het bepalen van de winnaars let de vakjury op doeltreffendheid, hoeveel personen er bij het project betrokken zijn en in hoeverre dit ook andere mensen motiveert. Zeillegende Sir Robin Knox-Johnston was ook aanwezig bij de uitreiking.

Lees hier meer over de ocean tribute Award

En lees ook: boot Düsseldorf: interessant voor de nieuwe én oude zeerot

Omslagfoto: JEAN-MARIE LIOT / Malizia II
www.jmliot.com

Tags: , Last modified: 15 juli 2021
Sluiten