The Ocean Race

Wouter Verbraak navigator VOR Team Vestas Wind

08:19

Wouter Verbraak gaat Team Vestas Wind de wereld rond navigeren in de Volvo Ocean Race 2014-15. Op dit moment zijn de Nederlandse navigator en zijn team bezig aan de 2.000 kwalificatiemijlen voor deelname. Schipper Chris Nicholson (AUS) presenteerde zijn voltallige bemanning voor de komende editie van één van ’s werelds zwaarste oceaanraces voor teams.

Veteranen in het team

August 22, 2014. Team Vestas Wind in Southampton.Ondanks dat hij de kortste voorbereidingstijd van alle zes deelnemers heeft, beschikt Nicholson wel over enerzijds een zeer ervaren en anderzijds een jeugdige bemanning om de uitdaging aan te gaan. Zo zijn de Nieuw-Zeelandse zeilers Tony Rae en Rob Salthouse samen al goed voor zeven Volvo Ocean Races.

Ook voor Verbraak wordt het zijn derde Volvo Ocean Race. In de editie van 2001-02 was hij co-navigator van de Djuice Dragons. In 2008-09 begon Verbraak als navigator van het Russische team en stapte hij halverwege de race in dezelfde rol over naar het Nederlandse Team Delta Lloyd.

De Argentijn Maciel Cicchetti brengt eveneens Volvo Ocean Race-ervaring met zich mee. Hij zeilde in 2008-09 met Telefonica Black.

Jong talent

Naast deze doorgewinterde zeezeilers neemt Nicholson nieuw talent mee aan boord van de Deense Volvo Ocean 65. De 23-jarige Australiër Tom Johnson voegt zich bij de eerder aangekondigde Deense ‘rookies’ Nicolai Sehested en Peter Wibroe.

De Ierse filmmaker en fotograaf Brian Catlin maakt de bemanning compleet. Hij zal als Onboard Reporter het verhaal van Team Vestas Wind aan miljoenen fans over de hele wereld overbrengen.

Kort dag

De Deense campagne werd pas afgelopen maand officieel gelanceerd, met slechts zes weken te gaan tot de start op 4 oktober in het Spaanse Alicante.

Nicholson: “We hadden wat jongens nodig die precies van de hoed en de rand weten als het om de Volvo Ocean Race gaat. Die gelijk uit de startblokken kunnen schieten en ons kunnen helpen om zo competitief mogelijk te zijn.”

“Daarnaast moesten we een team hebben dat snel samensmelt, omdat deze race meer dan ooit over teamwork gaat en over samen de juiste beslissingen nemen. We hebben er vertrouwen in dat we dat hebben bereikt met een mix van enorme ervaring met Trae (Rae), Salty (Salthouse) en ikzelf. En met jongens die bereid zijn om te leren, zoals Nicolai (Sehested) en Peter (Wibroe). We zitten natuurlijk nog in een vroeg stadium, maar tot nu toe verloopt alles goed.”

“Vestas’ zakelijke kernwaarden verantwoordelijkheid, eenvoud en samenwerking passen perfect bij wat we proberen te bereiken met onze bemanning. Als we die kwaliteiten onder de extreme druk van de Volvo Ocean Race kunnen laten zien, doen we het goed.”

Team Vestas Wind - Volvo Ocean Race 2014/15De bemanning

Chris Nicholson (Australië)
Rol: Schipper
Geboortedatum: 18/06/1969
Leeftijd: 45 Bijnaam: Nico

Nico deed mee aan vier Volvo Ocean Races. Hij vertegenwoordigde Australië bij de Olympische Spelen van 2000 en 2004 en is zesvoudig wereldkampioen. Hij blijft koel onder de druk. In de laatste editie eindigde hij als schipper van CAMPER Emirates Team New Zealand op de tweede plaats.

Overige interessante feiten: vierde keer rond de wereld. Hij was voorheen elektricien en ooit mijnwerker.

Familie: partner, twee zonen, een hond, twee paarden en twee kippen

Wouter Verbraak (Nederlands)
Rol: Navigator
Geboortedatum: 16/11/1975
Leeftijd: 38

Wouter nam (tweemaal) deel aan de Volvo Ocean Race, de America’s Cup, de 2011 Barcelona World Race en aan alle grote regatta’s in de wereld.

Overige interessante feiten: Wouter houdt ervan om met zijn gezin te skiën. Doordat hij de komende winter niet op de latten zal kunnen staan, zal hij helaas niet meer in staat zijn om zijn tienjarige zoon bij te houden met zijn 93 km/u afdalingen.

Familie: vrouw, een zoon en een hond

Nicolai Sehested (Deens) Rol: Trimmer en boat captain. Geboortedatum: 06/11/1989 Leeftijd: 24 Nicolai heeft een stevige achtergrond in het match racen. Recentelijk nam hij nog deel aan de SAP Extreme 40 series. Hij is één van de rijzende sterren van het Deense zeilen. Hij heeft een grote taak voor een jongeman, maar hij heeft dan ook een volwassen hoofd op die jonge schouders staan.

Overige interessante feiten: groeide op op een boerderij en jaagt graag.

Familie: ouders en twee oudere zussen

Peter Wibroe (Deens)
Rol: trimmer, dataverwerking en eten
Geboortedatum: 24/05/1985
Leeftijd: 29

Pete beschikt net als Nicolai over een gedegen achtergrond in match racen. Hij was bemanningslid in de SAP Extreme 40 en zeilde in de Melges 32 en RC44. Pete heeft een PHD in de farmaceutische wetenschappen met een master degree in nanotechnologie.

Overige interessante feiten: wilde altijd muzikant worden

Familie: ouders, een broer en een zus

August 22, 2014. Team Vestas Wind in Southampton.Tony Rae (Nieuw Zeeland)
Rol: trimmer, medicus, zeilmaker.
Geboortedatum: 26/06/1961
Leeftijd: 53
Bijnaam: Trae

Trae zeilde viermaal de Volvo Ocean Race. Hij maakt sinds 1987 deel uit van Team New Zealand en was betrokken bij alle zeven America’s Cup-campagnes van Team NZ. Hij is één van de meest gerespecteerde mannen in de zeilsport. Als het aan boord allemaal fout gaat, weet hij met zijn zang zijn maten weer op te vrolijken. Hij is de voorman van de Volvo Ocean Race rockband.

Overige interessante feiten: had twee katten, maar moest die verkopen vanwege zijn deelname aan deze race.

Familie: vrouw en twee dochters

Rob Salthouse (Nieuw Zeeland)
Rol: wachtleider, stuurman, trimmer, zeilmaker.
Geboortedatum: 05/12/1965
Leeftijd: 48
Bijnaam: Salty

Salty heeft aan drie Volvo Ocean Races meegedaan, vier America’s Cup regatta’s met Team New Zealand, acht Sydney Hobart races en vijf Admiral Cups. Hij kent de sport van binnen en buiten en zal opnieuw met Nicholson de wereld rond racen, nadat ze dat in 2011-12 met CAMPER deden.

Overige interessante feiten: dit wordt zijn vierde keer rond de wereld.

Familie: vrouw, twee dochters en een zoon

Tom Johnson (Australië)
Rol: trimmer, voordekker en zeilmaker.
Geboortedatum: 23/02/1991
Leeftijd: 23 Bijnaam: Don

Don is de jongste aan boord van Team Vestas Wind. Hij nam pas geleden deel aan de SAP Extreme 40 Sailing Series en heeft een sterke achtergrond in de Moth en 49er skiff. Nico voorziet dat Don’s ervaring in de high performance dinghies hem zal helpen om zich te ontwikkelen tot één van de snelste stuurmannen aan boord van Team Vestas Wind.

Overige interessante feiten: Don groeide op in Mandurah in West-Australië. Als hij niet zeilt, surft, skate of kampeert hij.

Familie: ouders een een zus

Maciel Cicchetti (Argentijns)
Rol: wachtleider, stuurman, trimmer
Geboortedatum: 24/09/1973
Leeftijd: 40
Bijnaam: Cicho

Cicho deed de nodige ervaring op met de Volvo Ocean Race en America’s Cup. Hij is bovendien wereldkampioen in de RC44-klasse en trimmer in de TP 52.

Overige interessante feiten: in Argentinië geboren, getrouwd met een Zweedse en heeft drie kinderen die allemaal in verschillende steden in de wereld zijn geboren. In zijn vrije tijd kijkt hij graag samen met zijn zoon naar rugby, geniet hij van ‘asados’ (Argentijnse barbeques) met vrienden en trekt hij de bergen in (als de tijd dat toelaat).

Familie: vrouw, twee dochters en een zoon

Brian Carlin (Iers)
Rol: On Board Reporter (OBR).
Geboortedatum: 05/01/1984
Leeftijd: 30

Brian heeft een lange staat van dienst als filmmaker en fotograaf in de America’s Cup en het match racen. Naast dat hij verantwoordelijk is voor alle mediacontent dat van boord komt, zorgt hij tevens voor het eten. Overige interessante feiten: Brian is een tevens een architect. Als hij de kans had, zou hij in zuidoost-Azië wonen.

Familie: ouders en een broer

 

Last modified: 22 april 2021
Sluiten