The Ocean Race

VOR-vloot voor Kerst in Australië?

11:58

Leg 3, Cape Town to Melbourne, start day. Photo by Pedro Martinez/Volvo Ocean Race. 10 December, 2017.

De boten van de Volvo Ocean Race zijn gisteren vertrokken vanuit Kaapstad. De zeven VO65’s komen rond Kerst aan in Melbourne, de volgende stopover. De teams moeten 6500 bittere zeemijlen trotseren over de Zuidelijke Oceaan voor ze bij deze bestemming aankomen.

De zeilen zijn gehesen en er is koers richting Melbourne gezet. (c) Ainhoa Sanchez/Volvo Ocean Race.

Dongfeng Race Team en het Spaanse MAPFRE voeren nek-aan-nek als eerste Kaapstad uit. Team Brunel zeilde als derde richting het zuiden. De omstandigheden waren ideaal, met de beroemde Cape Doctor-wind: de lokale naam voor de sterke, vaak aanhoudende en droge zuidoostelijke wind die blaast op de Zuid-Afrikaanse kust van de lente tot de late zomer.

Het was de elfde keer in de geschiedenis dat de boten uit Kaapstad vertrokken richting de volgende stopover.

Last minute bemanningswijziging

Het belooft een heftige etappe te worden met barre weersomstandigheden. Metershoge golven en ijsbergen waarvan de massa zich tot 90% onder water kan bevinden, zullen geen uitzonderingen zijn. Klik hier voor de video waarin verschillende zeilers aan het woord komen over deze huidige, onstuimige etappe.

Daryl Wisling moest helaas last-minute van boord af. (c) Jeremie Lecaudey/Volvo Ocean Race.

Er was een ongemak aan boord van het Chinese Dongfeng Race Team. Net voor het verlaten van het dok hadden zij nog een ploegwissel. Daryl Wislang had ’s morgens te kampen met rugklachten en het team besloot niet te riskeren dat het op zee nog meer zou gaan opspelen. Wislang werd vervangen door Fransman Fabien Delahaye. Het was Delahaye zijn wens om een etappe mee te varen binnen de Volvo Ocean Race. “Ik ben blij dat ik deel uitmaak van het team en deze etappe mee mag doen, maar ik ben echt verdrietig voor Daryl,” zei Delahaye, die slechts een paar uur had om zich voor te bereiden op de Zuidelijke Oceaan. “Toch denk ik dat het de juiste beslissing is, want we hebben Daryl nodig in de rest van de race. Ik zal mijn werk zo goed mogelijk doen.”

Voorlopige tussenstand

Morgen staat de vloot een diepe depressie te wachten, die gepaard gaat met 40 tot 50 knopen wind en huizenhoge golven van 7 tot 11 meter.

Momenteel ligt MAPFRE aan kop gevolgd door Dongfeng Race Team en het Nederlandse Team Brunel. De nummers vier, vijf en zes zijn Vestas, Team AkzoNobel en Turn The Tide on Plastic. De boten hebben er pas 1000 mijl op zitten, dus nog niks is zeker. De winnaar van etappe 3 zal het dubbele aantal punten verdienen. Wil je zelf de race volgen? Klik hier voor de tracker!

Omslagfoto: Pedro Martinez/Volvo Ocean Race

Last modified: 20 mei 2021
Sluiten