The Ocean Race

Volvo Ocean vloot vaart op storm af

10:03

De Volvo Ocean Race-vloot staat voor een belangrijke beslissing tijdens de tweede etappe van Kaapstad naar Abu Dhabi: wel of niet gebruik maken van een naderende tropische storm in de komende 24 uur.

Leg 2 onboard Team Brunel.Maken of breken

Als Bouwe Bekking en zijn Australische navigator Andrew Cape besluiten om ervoor te gaan, kan dat besluit Team Brunel maken of bijna letterlijk breken. Of ze worden met hoge snelheid over de Indische Oceaan gekatapulteerd richting Abu Dhabi. Of ze lopen in het natuurgeweld averij op. Een combinatie van beide behoort eveneens tot de mogelijkheden.

Besluit het team om de storm te omzeilen, dan heeft de boot in ieder geval niet te lijden. De keerzijde is dat Team Brunel in dat geval het risico loopt om dagen tot zelfs een week achter te raken op de waaghalzen.

Tropische storm

Volgens Gonzalo Infante, de meteoroloog van de Volvo Ocean Race, zou de tropische storm kunnen uitgroeien tot zowel een cycloon als een depressie. Hoe dan ook, de wind wordt volgens Infante sterk met in het slechtste scenario vlagen tot wel 70 knopen (windkracht 12). Dat is meer dan de identieke Volvo Ocean 65’s tot dusver over dek kregen. “Persoonlijk denk ik dat de teams voor de storm gaan en dat ze zullen proberen om de favoriete voor-de-windse hoeken ten westen van het systeem te gebruiken”, aldus Infante.

Bouwe Bekking zei over het naderende dilemma: “Het grootste probleem zal zijn als de storm komt en golven van 7 meter tot gevolg heeft. Als we daar met 30 knopen overheen denderen, hoef ik niet uit te leggen wat er dan gebeurt. Er zullen dingen sneuvelen.”

 

Tags: Last modified: 5 mei 2021
Sluiten