The Ocean Race

Volvo Ocean-vloot onderweg naar Auckland

14:21

Na het parcours rond de boeien langs de haven van Sanya, verliet het Dongfeng Race Team vandaag als eerste zijn thuishaven. Dongfeng won gisteren ook de In-Port Race en kwam eerder als eerste over de eindstreep in de derde etappe. Het Chinese team rondde vanmorgen met een kleine voorsprong op de vloot de zogenoemde exit boei bij het Boeddhabeeld. Het Nederlandse Team Brunel ging als vierde rond. Voor hen ligt de vierde etappe van 5264 zeemijl, die de Volvo Ocean Race-vloot naar Auckland, Nieuw-Zeeland voert.

Start of Leg 4 van Sanya naarAucklandDe zes teams vertrokken met een wind van 10 tot 12 knopen en zullen de komende dagen naar verwachting meer wind over dek krijgen. “Daarna wacht ons wederom heel lichte condities, dus misschien hebben we genoeg voedsel en diesel mee. We gaan het zien in Auckland”, reageerde de Nederlandse Team Brunel-schipper Bouwe Bekking voordat hij de trossen los gooide.

Ruige zee

Het eerste deel in de Zuid-Chinese Zee belooft ruig te worden met hoge golven en veel wind. De navigators hebben twee opties: de directe en agressieve optie om rechtstreeks naar het westen van de Filipijnen te koersen, dwars door de ergste golven en gebruikmakend van de winddraaiingen vlakbij Luzon, of investeren in het noorden en de noordoostelijke koers kiezen. Bij die route wordt de zwaarste zeegang vermeden en is de kans op averij kleiner.

Tussen Taiwan en de Filipijnen ligt de Straat Luzon, waar gedurende het jaar één van de hoogste gemiddelde windsnelheden wordt gemeten. Er liggen meerdere eilanden om rekening mee te houden. Daarnaast krijgen de teams daar met de Aziatische broer van de Golfstroom, de Kuroshio, te maken. Dit oceanografische verschijnsel kan voor 5 tot 8 knopen stroming zorgen, dus de impact kan groot zijn als je niet op de juiste plaats oversteekt.

Wisselende omstandigheden

VLeg 4 Startanaf Luzon naar Auckland kunnen de zeilers alle ervaring met het tropische weer tijdens de tweede etappe gebruiken. passaatwinden, moessonwinden, tropische golven en lagedrukgebieden en de Doldrums ter hoogte van de Solomon Islands vormen het speelveld voor de navigators. Na de Doldrums rondom de evenaar volgt de zuidoost-passaatwind op de Stille Oceaan. In deze tijd van het jaar kunnen op het zuidwestelijke deel van de Stille Oceaan krachtige tropische systemen tot ontwikkeling komen.

De vloot zal naar verwachting over ongeveer 25 dagen in Auckland, City of Sails, finishen.

Last modified: 5 mei 2021
Sluiten