The Ocean Race

Volvo Ocean vloot nu officieel in de Doldrums

15:04

De eerste drie boten, waaronder het Nederlandse Team Brunel in tweede positie, bevinden zich in de Doldrums van de Indische Oceaan. Koploper Abu Dhabi Ocean Racing gaat al vijf dagen aan de leiding en zal naar verwachting vanavond als eerste de evenaar passeren. De rest van de vloot gaat nog iets langer gebukt onder extreme hitte bij weinig tot geen wind.

Onboard Team SCAHitte

Berichten over de verstikkende warmte beheersen de blogs die van de zes overgebleven Volvo Ocean 65’s komen. “Iedereen denkt dat ‘Life at the Extreme’ betekent dat je woeste zeeën doorstaat, maar er is een andere kant van de medaille. Die van omgaan met kokende hitte, het voorkomen van een zonnesteek, dehydratie en derdegraads verbrandingen door de zon”, schetste Libby Greenhalgh van Team SCA.

Aan boord bij het Nederlandse Team Brunel hield een andere vraag dagenlang de gemoederen bezig: “Hoeveel mijl moeten we nog?” In zijn blog beschrijft Onboard Reporter Stefan Coppers hoe het antwoord van schipper Bekking steevast luidde: “3500 mijl.” Tot onvrede van de bemanning, die de windmeter nauwelijks zag stijgen en niet aan de hitte kon ontsnappen. Tot gistermorgen toen bleek dat door een fout in de GPS de zeilers ineens 1.000 mijl minder voor de boeg hadden. Navigator Andrew Cape kwam erachter door zelf op de ouderwetse manier te rekenen. “Dit is het mooiste cadeau ooit”, vond Gerd-Jan Poortma. “Bijna te mooi om waar te zijn. Je wordt wakker en krijgt zomaar 1.000 mijlen, wat hier gelijk staat aan 5.000 mijl in de Zuidelijke Oceaan.”

Spreiding groeit

Nu de voorhoede juist meer druk in de zeilen krijgt en de achterblijvers minder, groeit het gat. De totale spreiding bedraagt momenteel 146 mijl. Team Brunel van schipper Bouwe Bekking en Dongfeng Race Team varen nek aan nek op circa 7 mijl achter Abu Dhabi Ocean Racing. Ten oosten daarvan volgt op de vierde plaats het Spaanse MAPFRE op 104,8 mijl. In het westen racen respectievelijk Team SCA met de Nederlandse Carolijn Brouwer en Team Alvimedica.

De afstand tussen de oostelijke en westelijke boten is 336 mijl. Waarbij Alvimedica in het oosten de zwakste wind meet, slechts 4 knopen. En MAPFRE in het oosten profiteert juist van de meeste wind, 14 knopen. Het moet de komende tijd blijken wat de gekozen route de Spanjaarden op de langere termijn gaat opleveren. De kopgroep heeft  minder dan 2.100 mijl te gaan.

 

Tags: Last modified: 5 mei 2021
Sluiten