The Ocean Race

Volvo Ocean vloot in de Doldrums

10:36

Team Brunel zeilde als eerste de beruchte Doldrums binnen. Daarmee kwam de Nederlandse Volvo Ocean 65 van schipper Bouwe Bekking vrijwel tot stilstand in de vierde etappe naar Auckland. De achtervolgers liepen de afgelopen dag tientallen mijlen in op Team Brunel. De voorsprong op Abu Dhabi Ocean Racing bedraagt op moment van schrijven nog 15,9 zeemijl maar de inhaalslag van de concurrentie neemt inmiddels af.

onboard Team Alvimedica. Leg 4 naar AucklandDe komende anderhalve dag krijgen de 6 boten met windstilte te maken. Team Brunel hoopt naar eigen zeggen een kleine marge te behouden en leidend de Doldrums te verlaten. De tracker laat reeds zien dat de vloot comprimeert. Volvo Ocean Race weerman Gonzalo Infante voorspelde gisteren al dat de komende dagen in het teken van ‘wolkenmanagement’ zullen staan. “Je zult geen rechte lijnen op de tracker zien. Ze zullen de wolken zo goed mogelijk moeten bespelen en verlies in mijlen zien te voorkomen.” De teams zullen naar verwachting vrijdagochtend de evenaar passeren.

Averij bij Dongfeng

Klassementsleider Dongfeng Race Team ligt voor het eerst deze Volvo Ocean Race op de laatste plaats. Het Chinese team van schipper Charles Caudrelier kampt met de nodige problemen. Zo brak eerder het slotsysteem voor het val van de J1 (genua 1) en het val in de mast. Daar kwam voor de derde keer een defecte mastrail bij. De rail laat gedeeltelijk los. Op dit moment moet een tijdelijke oplossing erger voorkomen. De bemanning gaat de permanente reparaties uitvoeren zodra de wind in de Doldrums afneemt. Deze materiële tegenslag en het feit dat ze na Straat Luzon voor een conservatievere route kozen en zo achterop raakten, bracht Dongfeng niet echt in feeststemming voor het Chinese Nieuwjaar. Maar met nog zo’n 2.700 zeemijl voor de boeg tot Auckland is alles nog mogelijk.

 onboard MAPFRE. Leg 4 naar AucklandMAPFRE weer bereikbaar

Het Spaanse MAPFRE ligt vierde, maar viert een persoonlijke overwinning. Het team had een defecte antenne en wist dit in samenwerking met Cobham en Race HQ voor nu op te lossen. Dat betekent herstel van communicatie met het hoofdkantoor in Alicante. Bovendien ontvangen ze weer alle weerdata, net als de andere teams. Sinds zaterdagavond zeilden ze blind. Het team was niet in staat om de optimale koers uit te stippelen, gebaseerd op uitgebreide weervoorspellingen.

Dames achterin

Team SCA koos na Straat Luzon ook voor de noordelijke route via Taiwan, die Team Brunel aan de leiding bracht. Die gewaagde koers bracht de dames echter niet hetzelfde resultaat. Schipper Sam Davies en haar bemanning, waaronder de Nederlandse Carolijn Brouwer, voegden zich op de vijfde plaats bij de rest van de vloot achter Team Brunel.

De verwachte aankomst dag in Auckland is nu 28 februari of 1 maart 2015.

 

 

Last modified: 5 mei 2021
Sluiten