The Ocean Race

Volvo Ocean Race stuurt aan op gemengde teams

15:36

Een historische wijziging in de spelregels van de Volvo Ocean Race. Het nieuwe wedstrijdreglement moet het vrouwenzeilen binnen de Volvo Ocean Race stimuleren. Het schept kansen voor zeilsters en daar is Carolijn Brouwer, die deelnam aan de vorige editie het mee eens. Zeilen sprak met haar over wat de nieuwe wedstrijdregels voor de komende editie betekenen. Het is de eerste van tien nieuwe regels die het voor zeilsters aantrekkelijker maakt om deel te nemen.

“Geweldig nieuws, ik had al een en ander gehoord maar wist nog niet de details,” geeft Carolijn Brouwer als reactie op de nieuwe regelgeving die op 11 oktober naar buiten kwam. “Een gemengde bemanning vind ik super gaaf. Dat had ik altijd al wel gewild in de Volvo Ocean Race. Als je kijkt naar de zeilsport en dan voornamelijk naar het oceaanzeilen, dan zit er bij de mannen meer ervaring. Dat hebben we althans tijdens de vorige editie gemerkt. Als je dan als vrouw de kans krijgt om ook met mannen te zeilen, dan is dat goud waard, daar kan je veel van leren.”

Strategisch wisselen

Volvo Ocean Race 2014-2015 - Abu Dhabi In-Port Race. Carolijn Brouwer aan het roerDe nieuwe wedstrijdregels beschrijven dat een team van enkel mannen slechts met zeven personen mag zeilen. In de afgelopen editie waren dit er acht, waarvan de zeilers aangaven dat ze soms handen te kort kwamen. De gemengde teams mogen meer zeilers aan boord hebben en kunnen hun voordeel hiermee doen. Overigens mag er per etappe voor een andere samenstelling worden gekozen, waarbij zelfs een zevenkoppige bemanning ook zijn voordeel kan hebben. “Er zijn allerlei combinaties mogelijk en dat kan best een tactisch spelletje worden. Als het een etappe is waar je zwaar wil zijn, dan kies je voor extra bemanning. Dit betekent meteen dat er meer eten mee moet en dat is ook weer extra gewicht aan boord. Voor een lichte etappe kan je wel weer overwegen om met zeven man te zeilen.”

Mogelijke combinaties:

  • 7 mannen
  • 7 mannen + 1 of 2 vrouwen
  • 5 mannen + 5 vrouwen
  • 7 vrouwen + 1 of 2 mannen
  • 11 vrouwen

Carolijn Brouwer SCA“Ik geef zelf de voorkeur aan vijf mannen en twee vrouwen, puur omdat ik daar een betere zeilster van kan worden. Toch wil ik ook niet zeggen dat een volledig vrouwenteam kansloos is. Dat hebben we vorige keer bewezen.” Ondanks dat er met het nieuwe wedstrijdreglement nieuwe kansen zijn voor vrouwen, zit er volgens Brouwer één nadeel aan “Misschien is het gevolg dat er geen volledige vrouwenboot meer zal zijn. Dat zou jammer zijn. Een vrouwenboot zal als verhaal meer doen voor het vrouwenzeilen,” Brouwer is ervan overtuigt dat ze met haar team van afgelopen editie en de opgedane ervaring een mooi resultaat neer kan zetten. “Dus nog een keer met het vorige SCA team sluit ik niet uit.”

Onderlinge concurrentie

SCA_141213_halloran_DSC03056Door de wisselmogelijkheden ontstaat een concurrentiestrijd binnen de teams, er vanuit gaande dat elke zeiler de hele wedstrijd wil zeilen. “Het zou kunnen betekenen dat ik niet alle etappes kan varen, daar kan ik wel begrip voor hebben,” zegt Brouwer bescheiden. “Een groot voordeel voor mij is dat ik de hele race al heb gevaren, veel ervaring heb opgedaan en dat ik eerder kans maak om alle etappes te zeilen.”

October 4 2013 - Team SCA sailing trials in the English ChannelBouwe Bekking zei voor de afgelopen editie dat hij geen voorstander is van gemengde teams, ‘de natuur speelt ook zijn rol aan boord’. “Ik zie het niet als een probleem, dit soort geluiden komen voornamelijk bij de mannen vandaan.” Brouwer begrijpt de tegenargumenten, maar kijkt zelf liever naar de voordelen. “Als er problemen zijn aan boord van een mannenboot slingeren ze een lierhendel naar elkaars hoofd en dan is dat vijf minuten later weer vergeten. Dat gaat op een vrouwenboot inderdaad wel anders. Op een gemengde boot moet je andere manieren hebben om met elkaar om te gaan en dat is te leren,” legt Brouwer uit. “We zijn allemaal professionals en goed in ons vak. De focus ligt erop om de boot zo hard mogelijk te varen en te winnen. Omdat je allemaal hetzelfde doel hebt lijkt het mij geen probleem om andere zaken die niet met zeilen te maken hebben overboord te zetten.”

Nog een Volvo Ocean Race?

VOR_150611_pinto_0710“Als het eenmaal in je bloed zit gaat het er niet meer uit. Zeker nu het weer wat begint te leven, dan gaat er geen dag voorbij zonder dat ik aan de race denk.” Brouwer heeft al met een aantal partijen gesprekken gehad over haar deelname aan de editie van 2017-2018. Onder andere met het Nederlandse Sailing Holland, waar Team Brunel uit voortkwam. Brouwer benadrukt wel dat er met nog geen enkel team iets concreet is. “Ik hoop dat ik jullie volgende keer meer kan vertellen, want ik zeil de race graag nog een keer!”

Last modified: 20 mei 2021
Sluiten