The Ocean Race

Volvo Ocean Race maakt extra stop in Australië

09:05

Na 12 jaar afwezigheid doet de Volvo Ocean Race in 2017 opnieuw het Australische continent aan. Volgens de verwachting komt de wedstrijdvloot met kerst aan in Melbourne. Door deze op vrijdag in Melbourne aangekondigde routewijziging zal de Race voor de achtste keer Australië aandoen.

Het wordt een compacte stopover in Melbourne, tussen Kaapstad en Hong Kong in. Met deze aanvulling is de route van 45.000 nautische mijlen compleet. De teams zullen driemaal zoveel nautische mijlen over de Zuidelijke Oceaan afleggen dan voorheen.

Dubbele punten

Het traject Kaapstad-Melbourne vormt nu de derde etappe van 6.300 nautische mijlen lang, waarmee dubbele punten worden gescoord. Melbourne verwelkomt de stopover van een week, maar zonder een havenrace. Daarna begint de vloot aan de vierde etappe richting Hong Kong. Volgens de prognoses zal de one-design Volvo Ocean 65-vloot rond Eerste Kerstdag aankomen.

De geschiedenis van Australië met de Volvo Ocean Race gaat terug naar de allereerste editie in 1973-74. Australië ontving de Race in totaal zevenmaal. In 2005-06 deed de Race Melbourne voor het eerst aan. De terugkeer in 2017 wordt de tweede maal.

“We zijn blij om weer naar Melbourne te racen. Het is een levendige stad van sport en cultuur met een sterke maritieme erfgoed”, zei Volvo Ocean Race COO, Richard Mason. “Ik ben zelf in Australië geboren, dus ik ben ongelofelijk enthousiast over het feit dat de Race Down Under gaat. Ik weet zeker dat de zeilfans in het gehele land staan te popelen om de boten en zeilers zelf met eigen ogen te kunnen aanschouwen.”

De volledige route bevat nu tien etappes met twaalf respectabele gaststeden op zes continenten.

De route

De teams zullen op 22 oktober 2017 vanuit het Spaanse Alicante starten. Ze racen van Lissabon naar Kaapstad, Melbourne en Hong Kong, gevolgd door de scoringsloze overtocht naar Guangzhou in China. Na de stopover in Guangzhou, met inbegrip van de havenraces, vindt de herstart plaats naar Auckland. Van daaruit koerst de vloot richting het Braziliaanse Itajaí, Newport, Rhode Island, Cardiff, Göteborg en tot slot naar de grote finish in Den Haag.

De twee Zuidelijke Oceaan-etappes van Kaapstad naar Melbourne en van Auckland naar Itajaí, plus de Noord-Atlantische oversteek van Newport naar Cardiff zijn goed voor dubbele scores. De langste etappe van de 45.000 nautische mijlen rondom de wereld wordt de race van Auckland naar Itajaí over de afstand van 7.600 nautische mijlen.

Tags: Last modified: 20 mei 2021
Sluiten