De zes boten sterke Volvo Ocean Race-vloot maakt zich op voor de vierde etappe van het Chinese Sanya naar Auckland, Nieuw-Zeeland. Zondag 8 februari klinkt om 7:00 uur Nederlandse tijd het startschot. De voorspellingen zijn gunstig voor een snel en spectaculair begin. Volgens de zeilers vormen de Filippijnen vervolgens een cruciaal punt in de route.
Dongfeng Race Team, met schipper Charles Caudrelier, gaat na winst in de race van Abu Dhabi naar Sanya aan kop in het algemeen klassement. Caudrelier gaf eerder deze week aan zich er bewust van te zijn hoe kwetsbaar hun voorsprong van een punt is. Het Nederlandse Team Brunel met schipper Bouwe Bekking won de tweede etappe en moest vervolgens op de finishlijn in Sanya genoegen nemen met de vijfde plek.
Lange en lastige etappe
De 5.264 mijl lange race naar Auckland belooft een beproeving te worden voor de vloot. De ervaren wachtleider van MAPRRE, Rob Greenhalgh, zegt hierover: “Historisch gezien is de vierde etappe lang en lastig met veel aan-de-winds en halve windse koersen. Ik voorzie dat de vloot dicht bij elkaar zal zitten, zeker tot aan de Filippijnen. Daarna biedt de route enkele opties. Krappe halve windse hoeken zouden ervoor kunnen zorgen dat de boten zich wat meer gaan spreiden.”
Het merendeel van de zeilers is het erover eens dat de Filippijnen een belangrijk punt vormen op de route dat de teams door de Zuid-Chinese Zee en de Stille Oceaan langs Australië naar Auckland voert.
“Het wordt belangrijk om na de Filippijnen in de juiste richting te gaan”, vervolgt Greenhalgh. “Want als je begint af te vallen en halve wind gaat koersen, zullen de boten die deze windhoek in goede snelheid weten om te zetten een voorsprong nemen.”
Bouwe Bekking is het daarmee eens. “Het doorslaggevende punt zal bij de bovenkant van de Filippijnen liggen. Je zult een beslissing moeten nemen over hoe ver noordelijk of oostelijk je wilt gaan. Misschien wordt dit pas na 1,5 tot 2 weken zeilen duidelijk, maar daar wordt het kritisch.”
Bekking kijkt uit naar de bijna perfecte zeilcondities na vertrek op zondag. “Het lijkt erop dat we goede wind krijgen bij het verlaten van Sanya, misschien 25 tot 30 knopen. Dat wordt wat anders dan 3 jaar geleden toen de jongens een paar dagen lang rond dobberden. Voor ons wordt het niet echt comfortabel, maar we maken ten minste wel mijlen op weg naar Nieuw-Zeeland.”
Uitzwaaien
Chris Nicholson en enkele bemanningsleden van Team Vestas Wind, wiens boot zware averij opliep toen het op 29 november op een rif in de Indische Oceaan liep, zullen de start in Sanya ter plekke aanschouwen. Nicholson liet donderdag weten dat hun Volvo Ocean 65 bij de werf van Persico in het Italiaanse Bergamo was aangekomen. En dat de eerste stappen in de herbouw zijn gezet. Het Deense team hoopt in juni terug te keren in de race.
In-Port Race
De In-Port Race die morgen (zaterdag) om 7:00 uur Nederlandse tijd van start gaat draagt de naam van het Deense team, dus Team Vestas Wind In-Port Race. Vanzelfsprekend is Team Vestas alleen ter plaatste om te wedstrijd vanaf de kant te volgen. De dames van Team SCA wonnen de laatste havenrace in Abu Dhabi. Na een slechte etappe zullen zij erop uit zijn om zich wederom bij de In-Port Race van hun beste kant te laten zien. De In-Port Race is vanaf 06:50 live te volgen.
Bemanningswissels
Het Spaanse team MAPFRE vervangt de Fransman Anthony Marchand, die voor een behandeling aan zijn gebit naar huis vliegt. Daardoor krijgt Guillermo ‘Willy’ Altadill de kans om op 22-jarige leeftijd zijn debuut te maken in de Volvo Ocean Race. Altadill treedt in de voetsporen van zijn gelijknamige vader, één van de grootste namen in het Spaanse oceaanzeilen. Altadill sr. versterkte onder meer het Nederlandse Team Delta Lloyd in de editie van 2008-09. Altadill is de twee—na jongste in de vloot. Alleen de Chinees Liu Xiu aan boord van Dongfeng is een lente jonger. Verder maakte MAPFRE bekend dat schipper Iker Martinez in Auckland weer opstapt voor de langste etappe van de race. Xabi Fernandez zal hem opnieuw vervangen op weg naar Auckland.
Klassementleider Dongfeng Race Team maakt vandaag de samenstelling van de bemanning bekend.
Miss World in de mast
Afgelopen December werd ze tot Miss World gekroond en deze week hing Rolene Strauss in de top van de mast van Dongfeng. Daar bevond ze zich nou eens niet te midden van een horde fotografen, maar maakte ze een selfie.
Last modified: 5 mei 2021