The Ocean Race

VO 65’s onderweg in Round Britain & Ireland Race

12:17

In de Sevenstar Round Britain & Ireland Race strijden vijf Volvo Ocean 65’s om de winst. Sinds de start is het stuivertje wisselen tussen de teams. De vrouwen van Team SCA pakten als eerste de leiding, maar maakten gisteren een verkeerde keuze en zijn nu hekkensluiter. Momenteel gaat Abu Dhabi Ocean Racing van schipper Ian Walker aan kop. In zijn kielzog varen de Spanjaarden van Team Campos. Het verschil tussen nummer 1 en nummer 5 is op het moment van schrijven 70 mijl.

SCA maakt verkeerde keuze

Team SCA en Team Abu Dhabi Ocean Racing tijdens Sevenstar Round Britain & Ireland RaceBij het verlaten van het Engelse Kanaal gaf de Volvo Ocean Race-vloot de overige monohulls het nakijken. Team SCA ging voortvarend van start. Bij het passeren van de Spinnaker Tower op de kade van Portsmouth wisten de vrouwen een nipte voorsprong op het Dongfeng Race Team en Abu Dhabi Ocean Racing vast te houden. De concurrentie dichtte echter al gauw het gat.

Aan het eind van de middag van de eerste wedstrijddag besluit Team SCA om wat westelijker te koersen. Het vrouwenteam met de Nederlandse Carolijn Brouwer aan boord is met deze zet afgezakt naar de vijfde plaats. Op dit moment lopen de vrouwen wel weer iets in op Team Alvimedica en Team Dongfeng die 3e en 4e liggen.

Ruige omstandigheden 

Het is de eerste keer dat zoveel Volvo Ocean 65’s tegen elkaar racen. De Round Britain & Ireland Race zou eigenlijk rond het middaguur van start zijn gegaan, maar de start werd uitgesteld. De reden was het stormachtige weer, dat vanaf de Atlantische Oceaan zijn intrede deed. Eerder werd al besloten om Groot-Brittannië en Ierland tegen de klok in te ronde, in plaats van de traditionele route met de klok mee.

Navigator Pascal Bidégorry van Dongfeng Race Team krijgt hechtingen Dat de eerste fase van de race nogal ruig verliep, bleek ook uit het nieuws van een gewonde aan boord van Dongfeng Race Team. De ervaren Franse navigator Pascal Bidégorry botste tegen een ander bemanninglid, verloor zijn balans, viel en verwondde zijn hand. Er waren vier hechtingen nodig om de wond te dichten.

Team Alvimedica’s navigator Will Oxley sprak voorafgaand aan de race over de uitdagingen die de beruchte route in petto heeft. “Het is een geweldig parcours, een van de beste ter wereld en vanuit het perspectief van een navigator enorm druk”, aldus Oxley. “Het geeft ons meer tijd om samen te werken, besluiten te nemen, door het besluitvormingsproces te gaan, zodat alles zo vlot mogelijk verloopt tegen de tijd dat de Volvo ocean Race begint.”

Volg de Sevenstar Round Britain & Ireland Race via live tracker.

 

Fotografie: Ainhoa Sanchez/Volvo Ocean Race

Last modified: 22 april 2021
Sluiten