The Ocean Race

Vader Gerd-Jan Poortman negen maanden van huis

09:20

Voordekker Gerd-Jan Poortman is klaar voor de start van de Volvo Ocean Race. Hij voer al eerder mee, maar dit keer voor het eerst als vader. Hij laat zijn twee kinderen en partner Eveline vanmiddag achter op de kade om koers te zetten naar Kaapstad.

Afscheid nemen

VOR_141004_asanchez_97221685“We hebben nog niet echt nagedacht over het afscheid nemen, maar we gaan er zeker geen drama van maken”, aldus de zeezeiler. “Bij sommige stopovers gaan ze zelfs eerder weg dan mijn start. Het is leuker als ze er zijn als we aankomen dan wanneer we weggaan. Het verschil tussen dat pappa een middagje gaat werken of dat hij voor dertig dagen op de boot stapt, snappen ze nog niet. Dat kun je niet uitleggen.”

Anders dan bij de editie van 2008-09 toen Poortman met Team Delta Lloyd meedeed, neemt Eveline dit keer geen ontslag. “Destijds reisde ze mee. Daarna was het voor haar moeilijk om in de recessie weer aan de slag te komen. Ze zegt nu terecht: ‘Leuk dat zeilen, maar het is een race van negen maanden en ik wil daarvoor niet mijn carrière opgeven. Ik begrijp dat. Ze is daardoor wel gelimiteerd in het aantal vrije dagen. Onze oudste zoon Melle gaat bovendien binnenkort naar school. We hebben het dus geregeld met een combinatie van crèche, oppas en heel veel opa’s en oma’s.”

Focus op de race                                                                  

Hoe Poortman aan boord omgaat met de momenten van gemis? “Ik probeer die zoveel mogelijk weg te duwen. Als je ze gaat missen, dwaal je af en je wilt bij het nu zijn. Af en toe denk ik aan ze en dan ga ik weer gefocust verder. Ik moet eerlijk zeggen dat ik nog niet eerder als vader 25 dagen op zee heb gezeten. We gaan het meemaken. Maar ze staan er als ik aankom. Bovendien word je enorm geleefd, wat het minder moeilijk maakt.”

“In de afgelopen voorbereidingsperiode ging het prima. We hebben elkaar gemiddeld om de drie weken gezien. Dit is niet iets dat tien jaar moet doorgaan, want dat houdt je relatie niet vol. Dit is over negen maanden weer voorbij. Dat scheelt. De Volvo Ocean Race is erg intens, maar daarna ben ik meer thuis. De kinderen hebben nu nog een goede leeftijd. Als ze ouder worden, zien we wel weer.”

TTips van Verbraak

Van collega Wouter Verbraak, die als navigator op Team Vestas Wind van start gaat, kreeg Poortman het advies om deze race vooral voor zichzelf te doen. “Zijn zoontje had de vorige keer ongeveer dezelfde leeftijd als Melle nu en hij herinnert zich niets meer. Al vinden onze jongens het wel heel stoer op dit moment. Dit is iets voor mij en gelukkig wil Eveline erin mee. De kinderen volgen, die zijn zo makkelijk. Het wordt alleen maar een drama als de ouders dat ervan maken. We gaan er gewoon luchtig over doen en dan komt het goed.”

Veilige race

In zijn debuutrace bij Team ABN AMRO TWO in de editie van 2005-06 maakte Poortman het verlies van zijn toenmalige teamgenoot Hans Horrevoets van dichtbij mee. Op de vraag of deze tragische gebeurtenis ergens in zijn achterhoofd meespeelt nu hij zelf vader is, reageert Poortman: “Nee, ik weet dat het een rotongeluk was. Natuurlijk denk ik nog wel eens aan hem, maar eigenlijk is de Volvo Ocean Race best een veilige sport. Als je kijkt naar hoe lang daarvoor niets was gebeurd en daarna. Ik denk dat we heel erg veilig bezig zijn.”

Over drie weken zullen Melle (3) en Loek (1) samen met hun moeder op de kade van Kaapstad staan om hun stoere vader te onthalen. Kerst en Oudjaar vieren ze samen in Abu Dhabi. “De rest moeten we nog zien. Ze komen in ieder geval niet naar China en Nieuw-Zeeland. Dat is te ver weg.”

Vertrek met lichtweer

Anders dan drie jaar geleden begint de eerste etappe van de Volvo Ocean Race 2014-15 naar verwachting met licht weer. De zeven boten sterke vloot wacht een moeilijke taak om vanuit het Spaanse Alicante de Middellandse Zee uit te komen. De 6487 nautische mijlen richting Kaapstad zullen de komende drie weken nog meer uitdagingen bieden.

“De Middellandse Zee is altijd lastig, want de weersvoorspelling hiervoor is nooit echt goed”, aldus Andrew Cape (AUS), navigator van het Nederlandse Team Brunel. “Vorige keer was vreselijk met 35 knopen aan de wind, maar nu lijkt het omgekeerde te gebeuren. We kijken ernaar uit.”

 

Last modified: 22 april 2021
Sluiten