The Ocean Race

Team Alvimedica wint In-Port Race van Lorient

20:00

Volvo Ocean Race 2014-15 - Lorient Stopover

Team Alvimedica zeilde onbedreigd naar winst in de SCA In-Port Race in het Franse Lorient. Ondanks een ongelukkige start en dankzij een gunstige windshift in het laatste rak pakte MAPFRE de tweede plaats. Gevolgd door Dongfeng Race Team, die eerder achteraan lag. De vijfde tot en met de zevende plek werden beslist door een fotofinish.

Volvo Ocean Race 2014-15 - Lorient StopoverVlak voor het startschot draaide MAPFRE al om, waarmee het een te vroege start voorkwam. Het Spaanse team keerde tegen de vloot in terug om vervolgens de rechterkant van het eerste kruisrak te kiezen. Team Alvimedica ging eveneens vrij snel overstag richting die rechterzijde. Daar bleek iets meer wind te staan, waardoor het Turks/Amerikaanse team de vloot door de eerste gate leidde.

Team SCA en Team Vestas Wind gingen bij deze ronding in de fout door hun naaste tegenstander onvoldoende ruimte te geven. Dat resulteerde voor beide in een strafronde, waarna ze respectievelijk laatste en een-na-laatste lagen.

In het vierde en vijfde rak leverden klassementleider Abu Dhabi Ocean Racing, het Nederlandse Team Brunel en MAPFRE een spannende strijd om de tweede plek. Het was stuivertje wisselen totdat in het zesde en laatste rak de wind iets naar links draaide. Daarvan profiteerden de boten die aan de linkerkant van het kruisrak voeren. Zo schoven eerst MAPFRE en vervolgens Dongfeng Race Team voor Abu Dhabi Ocean Racing langs, op weg naar de eindstreep.

Fotofinish

Team Brunel kwam net als Abu Dhabi vanaf de rechterkant aan, terwijl Team Vestas Wind aan de linkerzijde het gat dicht zeilde. Team SCA zat ertussen en gijpte net op tijd om er een fotofinish van te maken. Met een fractie voorsprong wist stuurvrouw Carolijn Brouwer haar Team SCA de vijfde plek te bezorgen. Team Brunel werd zesde en Team Vestas Wind nipt zevende.

Volvo Ocean Race 2014-15 - Lorient StopoverDeze onverwachtse wending in de finishvolgorde zorgt voor een ongekend spannende, finale havenrace op 27 juni in het Zweedse Göteborg. Abu Dhabi Ocean Racing leidt het totaalklassement van de havenraces met 6 punten voorsprong op Team Brunel. Het verschil tussen de nummers 2 en 6 bedraagt echter slechts 5 punten, dus de laatste wedstrijd rond de boeien wordt allesbeslissend. “Alles is nu gericht op tweede overall worden”, reageerde Bekking na afloop op de vraag of hij denkt Abu Dhabi Ocean Racing nog te kunnen verslaan. Team Brunel staat in zowel het klassement voor de havenraces als voor de Volvo Ocean Race Trophy tweede overall. Walker en zijn mannen gaan voor de dubbelslag.

De 7 teams krijgen een dag rust voordat op dinsdag 16 juni de allerlaatste etappe van start gaat. De vloot maakt eind volgende week een pit-stop in Den Haag, alvorens koers te zetten naar Göteborg.

Uitslag SCA In-port Race in Lorient:

Team Alvimedica 15:33:51 -1pt
MAPFRE 15:35:28 -2pts
Dongfeng Race Team 15:35:57 -3pts
Abu Dhabi Ocean Racing 15:36:16 -4pts
Team SCA 15:36:38 -5pts
Team Brunel 15:36:39 -6pts
Team Vestas Wind 15:36:40 -7pts

In-Port race overall:

Abu Dhabi Ocean Racing – 25pts
Team Brunel –31pts
Team Alvimedica – 32pts
Team SCA – 33pts MAPFRE – 34pts
Dongfeng Race Team – 36pts
Team Vestas Wind – 66pts

 

Last modified: 20 mei 2021
Sluiten