The Ocean Race

Nek-aan-nekrace naar Kaapstad

16:13

De eindsprint van de eerste etappe van de Volvo Ocean Race 2014-15 is aangebroken. Met circa 6460 zeemijlen onder de kiel koerst de Nederlandse Team Brunel als derde af op de finish in Kaapstad, Zuid-Afrika. Het verschil met de koploper Abu Dhabi Ocean Racing bedraagt 40,8 mijl. Met de nummer twee, Dongfeng Race Team, is het verschil slechts 8,1 mijl. Team Brunel-schipper Bouwe Bekking en zijn bemanning vechten op het laatste gedeelte voor elk stukje oceaan.

Uitputting bij Abu Dhabi

October, 2014. Leg 1 onboard Abu Dhabi Ocean Racing.Voor Abu Dhabi-schipper Ian Walker worden het waarschijnlijk de langste 24 uur in zijn leven. Sinds de passage van de Kaapverdische Eilanden ongeveer halverwege de etappe, leidden Walker en zijn mannen het grootste deel van de 6847 mijl lange race van Alicante naar Kaapstad. Maar er was sindsdien letterlijk geen tijd om te ontspannen. Zelfs niet nu de kopgroep nog maar een etmaal voor de boeg heeft.

De spanning aan boord van Azzam is hoog en zal niet minder worden tot ze over 339 mijl over de finish gaan. De Onboard Reporter van Abu Dhabi Ocean Racing, Matt Knighton (USA), beschrijft de gemoedstoestand van Walker als volgt: “Ian kan niet slapen door zijn nervositeit en door de stress aan boord. Zijn ogen zijn bloeddoorlopen, hij springt op bij elke waargenomen snelheidsvermindering van de boot en zijn vertrouwde humor heeft plaatsgemaakt voor meer ingetogenheid.”

“Vermoeid en met het zoute water voortdurend door de cockpit stromend, nemen de bebaarde gezichten aan dek de race momenteel mijl voor mijl. Het is een uitputtingsslag.”

Dongfeng valt aan

Dongfeng-schipper Charles Caudrelier deed vanmorgen om 07.40 uur Nederlandse tijd een tactische zet; hij kruiste achterlangs bij Abu Dhabi. In het kat-en-muisspel van manoeuvre en tegen manoeuvre, gijpte Abu Dhabi voor Dongfeng om zich vervolgens aan de loefzijde van de Chinese boot te positioneren. Abu Dhabi-navigator Simon Fisher liet weten opgelucht te zijn toen hij het volgende positierapport onder ogen kreeg. Dat bevestigde dat Abu Dhabi de kleine voorsprong had weten te behouden.

November 3, 2014. Leg 1 onboard Team SCA. Sam Davies aan het roerEstimated Time of Arrival (ETA) kopgroep

De sterke wind maakt er een sprint van naar Kaapstad. De kopgroep wordt morgenmiddag net na lunchtijd in Kaapstad verwacht (12.00-15.00 UTC). Team Brunel heeft nog circa 380 mijl te gaan en geeft momenteel alles om een plaats op het podium te kunnen stijgen.

Minder wind voor achtervolgers

De nummers vier tot en met zeven van de vloot vallen net aan de andere kant van een zwak hogedrukgebied, waardoor de wind voor hen zal afnemen. Team Vestas Wind met de Nederlandse navigator Wouter Verbraak, vaart in vierde positie. De Deense boot van schipper Chris Nicholson (AUS) zal naar verwachting morgenavond in Kaapstad finishen. Nog steeds achteraan vaart Carolijn Brouwer met Team SCA.

Last modified: 22 april 2021
Sluiten