The Ocean Race

Man overboord in Volvo Ocean Race

16:00

Team Sun Hung Kai/Scallywag lag eindelijk aan de leiding toen het gebeurde. Tijdens een zeilwissel spoelde een golf de zeiler Alex Gough overboord. Het woei toen ongeveer windkracht 4 à 5 in gunstige omstandigheden.

Snelle manoeuvre

Het team reageerde erg snel. Binnen 7 minuten was de zeiler weer terug aan boord. Wel enigszins geschrokken zei hij: “Het was eng en dom, maar het is wat het is. We gaan nu gewoon weer verder.” Gough was niet aangelijnd en droeg ook geen reddingsvest. Overdag is dat niet erg gebruikelijk in normale zeilomstandigheden.

Opgeluchte schipper

De schipper David Witt reageert opgelucht, maar neemt het voorval erg serieus. “Het belangrijkste is dat we hem weer terug aan boord hebben. Hij is veilig, maar iedereen weet weer hoe moeilijk het is om iemand in het water te vinden. Zelfs op een zonnige dag met 18 knopen wind. Dit wil je niet in het donker doen in 24 knopen wind.”

Video

In de video zien we de manoeuvre waarbij de zeiler weer aan boord wordt gehaald. De Nederlandse Annemieke Bes speurt de horizon af en wijst de man-overboord aan en communiceert naar de schipper.

Horrevoets

In de race van 2005-2006 raakte de Nederlandse zeiler Hans Horrevoets van boord. Voor hem liep het minder goed af. Hij liet het leven op zee, ondanks alle pogingen van zijn team om hem weer bij kennis te krijgen. Over het voorval is vanavond (14 januari) een documentaire te zien. Lees daarover meer hier:
Reconstructie van de fatale reis van VOR-zeiler Hans Horrevoets

Omslagfoto (c) Konrad Frost/Volvo Ocean Race

Tags: , Last modified: 20 mei 2021
Sluiten