The Ocean Race

The Ocean Race gelanceerd: nieuw, maar toch vertrouwd

12:06

Boris Herrmann, skipper of IMOCA MALIZIA II. Route du Rhum Destination Guadeloupe 2018. Photo : Jean-Marie LIOT

We wisten het al een tijdje; de Volvo Ocean Race heeft een nieuw jasje. Een andere naam, een nieuw logo en een extra boottype. Toch blijft het in grote lijnen de race waar menig zeiler naar uitkijkt. Een race waarin teams tegen elkaar in etappes rond de wereld racen in high-performance zeilboten.

Duurzame boodschap

Oud & Nieuw. Het nieuwe logo, waarin 8 boten te zien zijn, is even wennen.

Net als in de vorige editie speelt duurzaamheid een grote rol in de aankomende editie, die eind 2021 van start gaat. De Mirpuri-foundation, de sponsor van het team Turn the Tide on Plastic, gaat een grotere rol spelen in de hele race. Oprichter Paolo Mirpuri kondigde bij de lancering aan weer een campagne te gaan opzetten in de VO65-klasse, maar hij kijkt ook met bewondering naar de foilende IMOCA’s. Mirpuri: “Met de foilende IMOCA’s, zullen we een nog snellere en extreme race zien dan ooit tevoren. Ik ben erg geïnteresseerd in deze klasse, waarin de beste technologieën en innovatie tot uiting komen. Naast duurzaamheid, zijn dat kernwaarden die voor de Mirpuri Foundation erg waardevol zijn.”

Video

De organisatie presenteerde gisteren de vernieuwde Ocean Race. Die presentatie duurde een half uur en was live te volgen op Facebook en YouTube. Presentator Niall Myant-Best, die we ook kennen van de live uitzendingen tijdens de afgelopen Volvo Ocean Race, sprak met een aantal professionele zeilers over de vernieuwingen en hun eigen plannen. Over de route van de aankomende race kan nog niets worden gezegd. Aan het einde van de zomer wordt de route bekendgemaakt. Heb je de uitzending gemist? Kijk hem dan hier terug:

Franck Cammas won de Volvo Ocean Race in de editie van 2011-2012 (c) Martin Keruzore/Volvo Ocean Race

Teams

In de uitzending komen een aantal zeilers aan het woord die zichzelf in de afgelopen editie van de Volvo Ocean Race al hebben bewezen. Ook Xabi Fernández, schipper van het succesvolle team MAPFRE, was aanwezig. Hij gaf aan nog wel een keer mee te willen doen en dat hij al bezig is met een campagne en geeft aan haast te maken, want de IMOCA-klasse zit vol uitdagingen. Fernández: “Het gaat om heel veel technologie en ontwikkelingen en daar komt een hoop ontwerpwerk bij kijken. Hoe vroeger je begint, hoe beter en daarom willen we zo snel mogelijk stappen maken.” Ook de Nieuw-Zeelandse Bianca Cook, die bij Turn the Tide on Plastic voer, vertelt in de uitzending een team te willen opstarten met Nieuw-Zeelanders, maar dan wel in de VO65-klasse. Eerder werd al bekend dat Route du Rhum winnaar Paul Meilhat en Volvo Ocean Race winnaar Franck Cammas bezig zijn met een campagne voor de IMOCA-klasse. Of in de aankomende editie weer twee Nederlandse teams zullen zien is nog niet bekend, maar we blijven hopen!

Omslagfoto: Jean-Marie Liot

Tags: , Last modified: 15 juli 2021
Sluiten