The Ocean Race

Desmond Tutu ontvangt Team Alvimedica

15:37

Desmond Tutu ontvangt Team Alvimedica
Desmond Tutu, de wereldberoemde voormalige aartsbisschop van Kaapstad en mensenrechten activist, heeft Team Alvimedica tijdens de ochtenddienst in de St. George’s Cathedral in Kaapstad geluk gewenst in hun verdere race rond de wereld.
De zeilers hadden na de vrijdagochtend dienst een persoonlijke ontmoeting met Tutu. “God zegen jullie in jullie avontuur rond de wereld”, zei de winnaar van de Nobelprijs voor de vrede in 1983. “Moge de wind met jullie zijn, vanuit welke richting dan ook”, voegde hij er met een lach aan toe.

Ontroerd

Schipper Enright was erg ontroerd door de ontmoeting met de aartsbisschop. “Een zeer waardevolle levenservaring en een geweldige kans om een fantastische man te ontmoeten. We nemen alle steun die we kunnen krijgen met ons mee. En als het komt van aartsbisschop Desmond Tutu, dan is dat des te beter!”
De 30-jarige schipper zal wellicht geen goddelijke hulp, of enige andere vorm, nodig hebben voor de race van zaterdag. Zijn team, de jongste in de zeven boten sterke vloot, pakte op 4 oktober in Alicante de overwinning in de opening in-port race. Daarvan zouden ze graag een dubbelslag maken.

Doorslag

De serie havenraces telt niet mee voor de overall trofee van de Volvo Ocean Race, behalve als zogenaamde ‘tie-breaker’. Dat houdt in dat zodra twee teams na negen maanden racen met het gelijke aantal punten eerste staan, het eindresultaat van de serie havenwedstrijden de doorslag geeft. De havenrace begint morgen om 13.00 uur Nederlandse tijd en is te volgen via deze site.
Chris Nicholson, de Australische schipper van Team Vestas Wind met de Nederlandse navigator Wouter Verbraak, zei vrijdagochtend tijdens de schippers persconferentie: “Wij gaan overal voor. We nemen alles serieus, we zij trotse mensen. We zullen hard pushen, maar proberen tegelijkertijd wel eventuele schade te voorkomen. Maar het blijft competitie.”
Abu Dhabi Ocean Racing (Ian Walker/GBR) is de huidige klassementleider van de Volvo Ocean Race 2014-15. Dongfeng Race Team (Charles Caudrelier/FRA) staat na een close finish tweede, gevolgd door het Nederlandse Team Brunel van schipper Bouwe Bekking.

Last modified: 5 mei 2021
Sluiten