The Ocean Race

De tijd dringt voor Sailing Holland

10:40

June 6, 2015. Lisbon In-Port Race; The fleet

Sailing Holland is hard bezig om de laatste sponsors aan te trekken voor een campagne in de Volvo Ocean Race 2017-2018. De tijd begint te dringen volgens Gideon Messink, directeur van Sailing Holland: “Het ziet er redelijk goed uit, maar het is nog niet rond.” Stichting Sailing Holland heeft in de afgelopen editie de campagne van Team Brunel gevoerd.

Gideon Messink en Simeon Tienpont, uit archief 2013. Foto: Yvonne Ransijn

“Met Den Haag als finish moeten we toch twee Nederlandse boten kunnen laten deelnemen. We zijn druk bezig, maar er is momenteel nog niks definitief. We willen een goede campagne draaien en niet low-budget, dus er moet nog wat bij”, vertelt Messink. Voor een goede campagne is volgens Messink een bedrag van ongeveer 10 miljoen euro nodig. Sailing Holland heeft al wel de wedstrijdlicentie en de entry fee al betaald aan Volvo Ocean Race. “Er is nog maar erg weinig tijd, je moet het team kwalificeren met de Fastnet Race (6 augustus 2017). Die ben je verplicht om te varen, dus in maart moet je wel weten of het doorgaat of niet.” Welk bedrag Sailing Holland nog mist voor een campagne wil Messink niet zeggen. “Dan gaat men speculeren en dat heeft weinig nut.”

Buitenlandse partijen

“We zijn nu met een man of twintig heel hard bezig om sponsors binnen te krijgen,” vervolgt Messink. Anders dan tijdens de vorige campagne van Sailing Holland richt de stichting zich nu ook op buitenlandse partijen. Waarom de sponsors bij de vorige campagne happiger waren is volgens Messink onduidelijk, wel heeft hij er zijn gedachten over. “Theoretisch gezien kan je nu veel later instappen, alle data en nodige informatie van dit type boten zijn al bekend. Het is dus gemakkelijk om later aan te haken. Alleen willen wij graag dat punt naar voren trekken, omdat je wel een team moet selecteren en trainen om te kunnen winnen. Toen we Team Brunel binnenhaalden zaten we midden in de recessie, nu ziet het er economisch allemaal wat voordeliger uit dus je zou denken dat het makkelijker gaat. Maar het is zeker moeilijker, wat de reden is weet ik eerlijk gezegd niet.”

Wie kunnen we verwachten?

Team Brunel bij de start van Leg 3 in Abu Dhabi. Januari, 2015

De oude boot van Team Brunel krijgt momenteel een refit in Portugal. Sailing Holland heeft nog steeds een optie op de boot. De lease termijnen zijn reeds betaald, maar of we de oude teamleden weer bij Sailing Holland kunnen verwachten kan Messink nog niet zeggen. “We zijn momenteel bezig met het geld. Wie er in het team komt staat nog helemaal open. Nu met de mogelijkheid van vrouwen aan boord zal het niet het oude Team Brunel zijn. De contacten zijn wel warm en we zijn wel in gesprek geweest met wat zeilers. De prioriteit ligt nu nog op het binnenhalen van de muntjes. Een team vormen is ook belangrijk, maar van latere zorg.”

 

Last modified: 20 mei 2021
Sluiten