Nederlandse wedstrijden

Dit weekend: Skûtsjesilen kijken in Langweer

Ook vanaf de wal een waar spektakel

08:30

© Jelte van der Meer / Skydrone Sloten

Minstens drie man aan de grootschoot, machtige overstagen en vervaarlijk overhellende schepen: skûtsjesilen is een waar spektakel. Dit weekend, op 20 en 21 April, vindt Skûtsjesilen Langwar plaats, de eerste skûtsjewedstrijd van het seizoen. Met dertig IFKS-skûtsjes op de Langweerder Wielen is het evenement ook voor de zeiler aan de wal een bezoekje waard.

Programma

Het hele weekend zal Langweer in het teken staan van de skûtsjewedstrijden, die vanaf de wal goed te volgen zijn. De skûtsjes zijn aan de hand van hun lengte in vier verschillende groepen gedeeld. Zaterdagochtend om 9.30 uur start de eerste wedstrijd, voor groep één en twee. Om 11.00 uur volgt de tweede wedstrijd voor de andere twee groepen. Na een lunchpauze op de wal varen alle skûtsjes ’s middags nog twee wedstrijden, om 14.00 en 15.30 uur.

Skûtsjesilen Langwar
© Jelte van der Meer / Skydrone Sloten

Op basis van de resultaten die op zaterdag behaald zijn, zeilen de teams zondag in de Gold- of Silverfleet. De finale van de Silverfleet start ’s ochtends om 10.00 uur en die van de Goldfleet na de lunch om 13.30 uur. Om 16.00 uur, als alle protesten op tijd verwerkt zijn, sluit een feestelijke prijsuitreiking in het Wapen van Langweer het weekend af. Op de website van de organisatie vind je meer informatie over de beste plekken voor toeschouwers aan de wal.

SKS en IFKS
De meeste skûtsjes (Fries voor ‘schuitje’) stammen uit het begin van de vorige eeuw. De traditionele platbodems werden oorspronkelijk gebouwd als zeilende vrachtschepen voor op de binnenwateren. Als er even weinig te vervoeren viel, organiseerden zeilverenigingen en kroegen wedstrijden waar flinke (geld)prijzen te winnen waren.

Met de opkomst en wijde verspreiding van de scheepsmotoren raakte de zeilende vrachtvaart in verval. Vele skûtsjes werden ontmast, maar de skûtsjewedstrijden bleven. In 1944 werd de SKS (Sintrale Kommisje Skûtsjesilen) opgericht, de competitie waarin nu al bijna tachtig jaar jaarlijks veertien skûtsjes strijden.  Om als schipper mee te mogen varen in de SKS-klasse, moet je aan strenge eisen voldoen. Zo moet de schipper in rechte lijn afstammen van een Fries die (voornamelijk) in Friesland als zeilende vrachtschipper werkte, aldus de organisatie

Niet alle zeilers waren te spreken over de geslotenheid van de SKS-competitie en in 1981 werden daarom de eerste de Iepen Fryske Kampioenskippen Skûtsjesilen (IFKS) georganiseerd. Iedereen met een door de IFKS goedgekeurde skûtsje mag aan deze kampioenschappen meedoen. De IFKS vinden sindsdien jaarlijks in de zomer plaats. Voorafgaand aan dit hoogtepunt van het seizoen kunnen de IFKS-skûtsjes verschillende andere wedstrijden varen, waaronder Skûtsjesilen Langwar.

Lees ook: Wedstrijdweekend op een studentenskûtsje voor een levendig inkijkje in de wedstrijd van vorig jaar aan boord van De Tiid Sil’t Leare.

Afbeeldingen: © Jelte van der Meer / Skydrone Sloten

Last modified: 18 april 2024
Sluiten