Nederlandse wedstrijden

Eerste editie Zeilen Rond Ierst geslaagd

21:34

Zoef Zeilen Rond ierstOp zaterdag 4 juni is de eerste editie van Zeilen Rond Ierst gevaren. Aan de start verschenen 19 boten om naar het eerste Markerwaddeneiland Ierst te zeilen. Al dobberend dreven de zeilboten over de startlijn. Na een uur trok de wind aan en kon de wedstrijd echt van start. In totaal zeilden drie teams naar Ierst en terug, de rest van de vloot koos voor de verkorte baan vanwege gebrek aan wind.

Rond een uur of 8 in de morgen vertrokken de deelnemers uit de haven van IJburg naar de startlijn. Het is mistig en het water is als een spiegel. Er is net genoeg wind om de boten voorwaarts te krijgen als om 8.30 het startsein klinkt. Het is tactisch varen en de schippers zoeken naar windvlagen die over het water blazen. Als de wind na een uur begint aan te trekken kruizen de deelnemers naar het noorden.

Ierst of AE2

De afstand naar Ierst is geschat op 40 mijl en alleen de snellere zeiljachten kiezen ervoor om het kersverse eiland te ronden. Het gros van de vloot kiest door het zachte weer voor de aangepaste route ‘Zeilen Richting Ierst’. Deze loopt vanaf de startlijn tot aan boei ‘EA2’, ten oosten van Volendam, en terug naar de finish ter hoogte van boei ‘MZ21’.

In de middag staat er meer wind en als de boei of Ierst gerond is kunnen de deelnemers de spinnakers hijsen. Zeilen redactieboot Zoef mocht na het scheuren van haar gennaker gebruik maken van de spinnaker van studentenzeilvereniging Orionis. Dank daarvoor. Na de finish lopen de deelnemers binnen in de haven van IJburg, waar zij nog het staartje van het Havenfestival kunnen meepakken.

Eindklassement Zeilen Rond Ierst

1. Hugo Moolhuijsen J’amento
2. Hans Buitelaar Résumé
3. Marielle Munniksma Bolocan

Eindklassement Zeilen Richting Ierst

1 Martijn Verhoef Squared Away
2 Pieter Rein Ten Wolde Zotter
3 Cas Wiebinga Horizon
4 Stuart McFarlane Le Fagnard
5 Peter Schermer Ostara
6 Olaf Oosterman Live Your Dream
7 Ben Rutte Blauwe Pinquin
8 Jelmer Steenaart Red Delicious
9 Coenraad de Vries Geluksvogel
10 Julius van der Woude WalRus
11 Stijn Tettero Zoef
12 Toine Heijmans Orion
13 Michel van Zijst Bijou
14 Marcel van der Teems BooNooNooNoos
15 Maarten Scherr Bommel
16 Leo Jongsma JIZZ

Tot volgend jaar

Zeilen Rond Ierst werd in samenwerking met Zeilen en WV IJburg georganiseerd. Een geslaagd evenement met gebruinde zeilers en lachende gezichten. Volgend jaar zeilen we graag weer rond Ierst en de rest van de Markerwadden.

Foto’s Ben Rutte

Foto’s Boris Nieuwenhuijzen

Last modified: 7 mei 2021
Sluiten