Wedstrijden

Nederlandse deelnemers vlammen op de Westerschelde

De 34e Huysman Antwerp Race

09:53

De grotere deelnemers vertrokken zaterdag 8 oktober vanuit Breskens en de kleinere jachten vanuit Terneuzen, om aan de 34e editie van de Huysman Antwerp Race te beginnen. Zoals gewoonlijk werd de race midden oktober gevaren. De zeilwedstrijd is een klassieker die het einde van het zomerseizoen symboliseert en het begin van het winterseizoen inluidt. Sinds de eerste editie in 1988 kent de wedstrijd een steeds toenemend succes, ook onder de Nederlandse deelnemers. Maar liefst drie schepen die onder de Nederlandse vlag voeren, kwamen als eerste over de finishlijn op de Antwerpse Rede.

Al jaren kwamen de Antwerpse zeiljachten, die in het zeilseizoen aan de Belgische kust of in Zeeland hun zomerligplaats hadden, naar hun Antwerpse jachtclubs voor de winterberging. Ze ontmoetten elkaar te Breskens of Terneuzen waar vandaan de tocht gezamenlijk werd afgelegd. De koninklijke Antwerpse Watersport Vereniging (S.R.N.A.) kwam zo op het idee om er een wedstrijd van te maken: de Huysman Antwerp Race. De race herinnert de Antwerpenaar aan zijn verbinding met de Schelde, met de zee en met de scheepvaart.

Spektakel

Tijdens deze 34e keer voer de vloot met windkracht 3-4 vanuit de startplaatsen naar Antwerpen. Ruim honderd deelnemende zeiljachten, bemand door honderden zeilers werden aangemoedigd door de vele toeschouwers op de Rede, zowel op Rechter- als op Linkeroever. 38 schepen voeren onder Nederlandse vlag. Het podium van de Line Honour Trofee werd compleet gemaakt door drie Nederlandse crews en ook bij bijna alle andere klassen staat er wel een Nederlands team in de top 3.

Top 3-uitslagen van 2022

Line Honour Trofee
NED Van Uden – ROST
NED Emotions
NED Magic Wind

International Rating Certificate (IRC)
Wedstrijdklasse

IRC 1
BEL Antilope
NED Bateleur
BEL Snelle Vliet

IRC 2
BEL NJORD
BEL TONTIN
BEL Propaganda 3

IRC 3
BEL Farther Bruin
NED White Rabbit
NED Jai Ho

Sport klasse
Sportboot
BEL Boombastic
BEL Kziena
NED Grijze Plaag

Day Sailers
NED Tonnerre VI
BEL NANDOU
BEL Majesteit

Multihull
BEL Triki
BEL Eole

Klik hier voor de volledige uitslagenlijst.

Klik hier om een video van de 2022-editie te bekijken. Helaas kunnen wij de video niet doorplaatsen op onze website.

Omslagfoto: © Antwerp Race

Tags: Last modified: 13 oktober 2022
Sluiten