Internationale wedstrijden

Eerste keer de Noordzee over

ONZK Oostende - Ramsgate - Oostende, door de ogen van een eerste-keer-oversteker

15:06

Open Noordzee Kampioenschap

Zeilen editie 10/2022 staat bomvol eerste keren. De eerste keer daten aan boord, de eerste keer over een ondiepte, de eerste keer ankeren, motorpech, omslaan, etc. Liesbeth Piccart stuurde ons haar eerste ervaring; de eerste keer de Noordzee over. En niet zomaar een oversteek. Nee, Liesbeth voer mee tijdens het ONZK Oostende – Ramsgate – Oostende, onderdeel van het Open Noordzee Kampioenschap. Puur toevallig past dat precies bij ons huidige themanummer. Een verslag van de races door de ogen van een ‘eerste-keer-oversteker’ zoals Liesbeth zichzelf noemt.


Het Open Noordzee Kampioenschap bestaat uit 12 races, waarvan de twee races Oostende – Ramsgate en Ramsgate – Oostende tijdens het Hemelvaartweekend (26 – 29 mei 2022) gevaren werden. Ik ben sinds enkele jaren crew aan boord van Camelot, de Beneteau First 40 van Jet Idskes en Nils Bouwman uit Nederland.

Oostende – Ramsgate – Oostende

Het (de race, red.) was niets, alles en nog meer dan wat ik ervan verwachtte. Dagen op voorhand weerbericht checken, piekeren over wat in de reistas moet, over paspoort, getijden, ponden en eten. En zeker dat reddingsvest niet vergeten.

De start is een start zoals elke wedstrijd, met jachten die nerveus door elkaar krioelen en schippers die “bakboord” schreeuwen naar de onverlaat die even niet oplet. Aftellen tot het startsein en dan stuiven alle schepen weg.  Wat volgt is een pittige tocht met afwisselend hard werken, winchen, trimmen, turen naar boeien en dan lange rakken in de zeereling. Het gaat hard, en toch is mijn vertrouwen in schip en in stuurman onwrikbaar, vanzelfsprekend en onbeperkt. 

Racen over de Noordzee

Uren glijden voorbij met mijn benen bungelend onder de reling. De wind trekt aan. Een eerste rif. De golven bouwen op. Een tweede rif. De wind blijft aantrekken. De 28 knopen worden 30, de 30 wordt 32, 34 en nog staat de teller niet stil. Ik hou met één oog de snelheid in de gaten en moedig in gedachten de Camelot aan om nog wat sneller te varen.  Ook de genua wordt weggedraaid. Meteen is er weer rust aan boord. Het geklapper stopt, de helling blijft. 

De boot doet het water oorverdovend ruisen in haar zog. Met mijn pet en zonnebril op duik ik in de hoge kraag van mijn jas. Ook de buff trek ik regelmatig even over mijn neus om de koude uit mijn kleding te houden. Eerst gaan mijn gedachten alle kanten op, dan komen ze tot rust. Het ritme van de golven werkt hypnotiserend, mijn ogen worden zwaar en ik zit te dommelen. Bij 35 knopen wind. Bij nauwelijks 15°C.  Op een First40. Op één oor. Midden op de Noordzee. Regelmatig komt er een flinke plets ijskoud zeewater over om me weer bij de les te brengen.

Open Noordzee Kampioenschap
Onderweg naar Ramsgate. Foto: Mard-Jan Meijers

Voor het eerst naar Engeland

De aankomst in Ramsgate is een ontlading. Ik zeilde mee naar Engeland! Ik heb de Belgische kust losgelaten en mijn eerste stappen op groter water gezet! Hoewel ik vele laagjes draag, slaat de kou toch toe en sta ik te bibberen. Eigenwijs sla ik de orders van de schipper om de kajuit in te gaan in de wind. Eerst de boot klaar aan de steiger leggen, zeilen opruimen, lijnen opschieten, netjes aanmelden bij de havenmeester.  Daarna kan al dat natte goed uit en ga ik even onder de warme douche wonen.  Wat doet dat deugd!

Haven van Ramsgate
Jachthaven van Ramsgate. Foto: Liesbeth Piccart

Racend naar huis

Waar ik op de heenreis bijna blindelings opstapte en me liet leiden door schipper en navigator, voegt meekijken op de kaart en tij, wind en zeilstanden bespreken een extra dimensie toe aan de terugtocht. Ik heb beter beeld van waar we heen gaan, op welk rak we moeten opletten voor beroepsvaart en op welk rak de spi erop kan.  Mijn gezicht is verbrand, mijn lijf doet pijn en ik ontdek spieren waarvan ik het bestaan niet wist. Mijn leercurve maakt een poolstoksprong. Ik kijk al verlangend uit naar de volgende race!

Tekst: Liesbeth Piccart
Omslagfoto: Pit de Jongh

Tags: Last modified: 27 september 2022
Sluiten