Internationale wedstrijden

Ongelooflijke inhaalslag en onverwachte winnaar eerste etappe Mini Transat

Veelbelovende tweede etappe vandaag van start

10:45

De eerste etappe van de Mini Transat mondde na bijna tien dagen racen uit in een spannende nek-aan-nekrace en een onverwachte winnaar. Het belooft veel voor de rest van de race naar Guadeloupe, die vandaag van start gaat. De zeilers hebben 2.700 mijl voor de boeg, ruim dubbel zo veel als tijdens de eerste etappe.

Een ongelooflijke inhaalslag

Carlos Manera Pascual kwam uiteindelijk als eerste aan in Santa Cruz de la Palma. Het kostte hem 9 dagen, 19 uur 40 minuten en 38 seconden om de eerste etappe vanuit Les Sables d’Olonne af te leggen, met een gemiddelde snelheid van 5,73 knopen. 24 uur voor de finish lag hij nog ruim 42 mijl achter op de toenmalige koploper, maar hij wist een ongelooflijke inhaalslag te maken.

eerste etappe mini transat

Pascual: ”Ik ben echt heel blij! Het was een eerste etappe die gekenmerkt werd door licht weer. Mijn boot is niet ontworpen voor dit soort omstandigheden, maar is toch erg veelzijdig en heeft dat bewezen. De grote les uit deze eerste etappe is, zoals vaak het geval is bij oceaanraces, dat zolang je de finishlijn niet over bent, er van alles kan gebeuren. Je mag nooit opgeven, maar moet volhouden en altijd tot het einde in je kansen geloven!”

De doldrums

In de laatste vijftien mijl voor de finish zeilden de schippers namelijk de doldrums binnen en viel de wind weg. Dit veroorzaakte flinke veranderingen in het klassement en zorgde er onder andere voor dat Pascual zijn achterstand van 42 mijl kon inlopen. Uiteindelijk zeilde de nummer twee, Victor Mathieu, bijna tien minuten later binnen. In de uren daarna druppelden meer zeilers binnen. Ruim twee uur na de winnaar van de protototype-klasse kwam de eerste deelnemer in de serie-klasse over de finish, de Belg Michael Gendebien. Deze winst had niemand zien aankomen – ook hij zelf niet.  

eerste etappe mini transat

Onverwachtse winnaar serie-klasse

De Belg koos samen met een paar anderen voor een route zo dicht mogelijk onder de kust van Kaap Finisterre, waar het vanwege een weersysteem harder waaide. Hoewel normaalgesproken de meer westelijke optie korter is, pakte deze keuze nu goed uit. Gendebien bij zijn aankomst: “Ik ben zo blij! Een overwinning lag niet bepaald in mijn verwachtingen, en zelfs niet in mijn doelstellingen. Beetje bij beetje werd mijn westerse optie werkelijkheid en ik wist dat hoe dichter we bij de Canarische Eilanden kwamen, hoe meer ik zou profiteren van een betere invalshoek. Dat gezegd hebbende, eerlijk gezegd, toen ik begon, kon ik niet weten dat het tij zo zou keren. Ik gokte het erop en het bleek de jackpot!”

Drie proto-zeilers minder

In de protoype-klasse trokken drie zeilers zich terug tijdens uit de Mini Transat de eerste etappe. Zo brak bij Alpha Diakite een essentieel onderdeel van zijn kiel af, waarna hij werd opgepikt door een containerschip dat in de buurt was. Matthieu Sapin trok zich terug nadat hij door technische problemen al twee tussenstops moest maken. En Fredrico Sampei verloor in het begin van de etappe in de buurt van A Coruña zijn mast, waarna hij zich terugtrok uit de race.

Ondanks veel verschillende technische problemen, aanvaringen met UFO’s en zeeziekte zetten alle zeilers in de serieklasse door. Wel werden er na de finish zes klachten ingediend, die de ranglijst nog flink veranderden. Het complete huidige klassement vind je hier. Het starschot van de tweede etappe klinkt vandaag om 13.00 uur lokale tijd.

Afbeeldingen: (c) Vincent Olivaud

Last modified: 30 oktober 2023
Sluiten